0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Збірна України: Петраков замість Шевченка

У перший день осені відновлюється відбірковий турнір ЧС-2022. Відновлюється він і для збірної України, яка проведе гостьовий матч проти Казахстану. Навесні українська команда встигла зіграти три поєдинки, і всі вони завершилися з рахунком 1-1. Та якщо гостьова нічия з французами стала приємним сюрпризом, то домашні 1-1 з Фінляндією та особливо Казахстаном відверто розчарували.

З того часу багато що змінилося. Залишився в минулому і Євро-2020, на якому Україна дійшла до чвертьфіналу. Однак головні зміни сталися потім, коли збірну покинув тренерський штаб. Євро-2020 завершився для нас 3 липня, але про рішення Андрія Шевченка офіційно оголосили тільки в перший день серпня, тобто всього за місяць до повторної гри з Казахстаном.

За офіційною версією, у Шевченка закінчився контракт, і сторони вирішили його не продовжувати. Шевченко, власне, і не приховував, що давно мріє про клубну роботу. Однак чому не можна було оголосити про відставку раніше - велике питання. Як наслідок, нового "головного" почали шукати в авральному порядку.

Кандидатом номер один вважався Сергій Ребров, але 6 червня він очолив "Аль-Айн". Спроби розірвати угоду з еміратським клубом були занадто нерішучими - виплачувати неустойку в УАФ не бажали. Не бажав її виплачувати і сам Ребров, хоча, якщо вірити чуткам, він був зацікавлений у роботі зі збірною. І тут виникає питання: невже в УАФ не знали про плани Шевченко після Євро-2020 і не могли вплинути на плани Реброва, якщо той і справді так сильно хотів очолити головну команду своєї країни?

Кандидатом номер два був 70-річний Мирон Маркевич. Останнім часом він працював в УАФ, очолюючи комітет національних збірних. Однак за кожної зручної нагоди Мирон Богданович не забував нагадати, що з тренерською роботою він ще не зав'язав. Маркевич прямо говорив: якщо у Шевченка справи не підуть, він завжди готовий його замінити. Судячи з усього, найкращим кандидатом на вакантну посаду Маркевич вважав саме себе. А коли зрозумів, що на його кандидатуру увагу не звертають, образився на всіх і залишив посаду у федерації.

У пресі також згадувалися прізвища Скрипника, Вернидуба і Григорчука. Але й на цих фахівців, схоже, ніхто не ставив, хоча Роман Григорчук віднедавна вважається безробітним. І тут несподівано для всіх виникла фігура 64-річного Олександра Петракова. Того самого, який два роки тому привів молодіжну збірну України до золотих нагород чемпіонату світу для футболістів не старше 20-ти років.

Петраков очолив першу збірну з приставкою "в. О.". Йому не давали жодних гарантій, йому нічого не обіцяли. Якщо трапиться краща кандидатура або раптом звільниться Ребров, Петракова відразу можуть прибрати. Але досвідчений фахівець погодився на всі умови. Він чудово розуміє: іншого такого шансу у нього не буде.

До тренерського штабу Петракова увійшли Андрій Анненков і Олександр Шовковський, наставником воротарів призначений В'ячеслав Кернозенко, тренерами з фізпідготовки стали Іван Баштовий і В'ячеслав Руженцев. Зараз можна впевнено говорити, що під керівництвом цих фахівців збірна України проведе три найближчі зустрічі: відбіркові поєдинки з Казахстаном і Францією (1 і 4 вересня), а також товариський матч проти Чехії (8 вересня). Що буде далі, на сто відсотків залежить від результатів команди...

Олександр Петраков (в. о. головного тренера збірної України):

- Нам потрібен результат, у нас є п'ять матчів. Кожен із них буде фіналом. Зроблю все, що від мене залежить, щоб збірна потрапила на чемпіонат світу. У нас непогані шанси. Це не клубний футбол, тому кожна гра - це фінал. Ситуація як на чемпіонаті світу - вийшов на поле, виграв і пройшов далі, якщо ні - поїхав додому. Це складна ситуація, дуже важка, але так працюють збірні.

У мене була розмова з Андрієм Павелком. Він запросив мене 9 серпня поговорити. У нас із ним гарні стосунки, ми з ним працюємо близько шести з половиною років. Надійшла пропозиція - він попросив допомогти. Пояснив мені всю ситуацію. Я сказав, що не боюся, ситуацію зрозумів і допоможу. Він мені прямо сказав: може бути три гри, може - п'ять, а може - 55. На мене не тисне приставка "в. о.", Навіть цікаво, ніколи не був з такою приставкою. Ми з Андрієм Шевченком поговорили по-дружньому. Його штаб ділився з нами своїм досвідом і тренувальними заняттями, вони доступні хлопці. Щось я взяв, щось буде своє. Велика їм вдячність.

Капітаном команди буде Андрій П'ятов, віце-капітаном - Андрій Ярмоленко. Я нічого не хочу міняти. Вони заслужили це. Я з ними вже розмовляв, нехай залишається як було. Що стосується бразильців, то Мораєсу скоро виповниться 35, а Марлосу - 34. Ми їм дуже вдячні, що допомогли, але у нас є наші хлопці, і я не буду закривати їм дорогу.

Кажуть, потрібно якийсь "яскравий" футбол показувати. Для мене футбол - це завжди результат. Це - національна збірна. Як це, національна збірна не повинна грати на результат? А вийти і зіграти "красиво", а потім розповідати, що контролювали м'яч 70%, але програли 0-3, проте грали так чудово! Це не для мене.

З ким би ми не грали, ми завжди поважаємо своїх суперників. Казахстан - це дуже навчена і дисциплінована команда. Ми розуміємо, яка відповідальність - навіть унічию нам грати не можна, потрібно їх перемагати. Розуміють це й хлопці, розуміємо й ми, але як воно буде - це вже футбол.


Ми у Viber!