0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Італія сильніша на "Уемблі"!

Отже, у вирішальному поєдинку Євро-2020 зустрілися Італія та Англія. Такий склад фіналістів перед початком турніру був не найочевиднішим. Багато хто ставив на Францію, Бельгію, Іспанію, Португалію, тоді як команди Манчіні та Саутгейта розглядалися лише в другій ланці фаворитів. Однак титул найсильнішої збірної Старого Світу розіграли саме вони.

Збірна Італії була учасником першого матчу на Євро і відразу позначила свої амбіції. "Скуадра Адзурра" дуже потужно провела гру з турками (3-0), після чого всі заговорили про те, що Італія може зайти дуже далеко. Роберто Манчіні змінив тактику італійців радикальним чином, він змусив їх володіти м'ячем, нав'язувати супернику свою волю і постійно йти вперед. Такої Італії ми не бачили ніколи! Так, у півфіналі з Іспанією італійцям довелося відступити від свого нового стилю, оскільки знайшлася команда, що не дозволила їм показати свою гру. Збірна Іспанії повністю переграла апеннінців на футбольному полі, вона позбавила їх м'яча і змусила танцювати під свою дудку. Однак в основний час суперники забили однакову кількість голів, а в серії пенальті вирішального промаху припустився Альваро Мората.

Якщо Італія на цьому Євро майже завжди грала яскраво та енергійно, то англійці насамперед думали про те, щоб не дозволити зіграти своєму супернику. У Саутгейта підібрався неймовірний склад, разом з яким можна було виконувати мало не "Барселону". Але замість цього Англія уникала будь-якого ризику, прагнула засушити будь-яку гру, а Саутгейт ховав на лавці найталановитіших виконавців. За це йому, власне кажучи, й діставалося протягом усього турніру. Але діставалося йому, в основному, від тих, хто збірну Англії не дуже любить. А ті, хто за неї відчайдушно вболіває, були в передчутті справжнього екстазу. Якщо хтось забув, Англія нічого не вигравала з далекого 1966 року...

Вирішальним моментом фіналу міг стати гол Люка Шоу, забитий уже на другій хвилині. Команда Саутгейта опинилася у своїй улюбленій стихії. Вона закрилася на всі замки, але це не допомогло їй утримати переможний рахунок до кінця. Леонардо Бонуччі відновив статус-кво в середині другого тайму після розіграшу кутового, а далі ніхто із суперників не виявив особливого бажання забити переможний гол. Героєм серії пенальті і кращим гравцем Євро став Джанлуїджі Доннарумма, який відбив удари Решфорда, Санчо і Сака. До речі, всі вони в цьому поєдинку вийшли на заміну...

Це був класичний фінал, у якому італійці не були сильнішими за англійців, тоді як англійці не були сильнішими за італійців. Під час деяких відрізків незначною перевагою володіла кожна зі сторін, та загалом ми спостерігали за протистоянням рівних суперників. В офіційних матчах італійці не програвали родоначальникам футболу з 1977 року, і ця серія отримала своє продовження. А збірна Італії виграла чемпіонат Європи вдруге після успіху 1968 року.

P. S. На вихідних був ще один фінал, за перипетіями якого стежив увесь футбольний світ. Збірні Аргентини та Бразилії визначали найсильнішу команду Південної Америки на "Маракані". Фаворитом вважалися бразильці, але титул дістався аргентинцям, які перемогли з рахунком 1-0 завдяки точному удару Анхеля Ді Марії. Таким чином, Леонель Мессі нарешті здобув першу велику перемогу разом зі збірною Аргентини, хоча до цього у нього було чотири поразки у фіналах Копа Америка. А ще в 2014 році Мессі програв фінал чемпіонату світу.

Роберто Манчіні (головний тренер збірної Італії):

- Ми пропустили швидкий гол, але з цього моменту виключно домінували. Мої хлопці були просто неймовірні! Ця перемога важлива для всіх італійців. Ми щасливі від того, що нам вдалося зіграти в хороший футбол. Це була та сама команда, що не змогла потрапити на попередній чемпіонат світу, але тепер ми щасливі. Це все, що має значення, у мене просто немає слів. У серії пенальті необхідне везіння, мені трохи шкода англійців через цю причину. Наш колектив сильно виріс за останні роки, але я бачу, що ми можемо стати ще сильнішими.

Гарет Саутгейт (головний тренер збірної Англії):

- Ми неймовірно розчаровані. Думаю, мої гравці заслуговують максимальної поваги, вони виклалися на всі сто. Вони знесилені і валяться з ніг. Моментами вони грали дуже добре, часом нам не вдавалося налагодити контроль над м'ячем, особливо на початку другого тайму. Але це не привід для взаємних звинувачень усередині колективу. Працювати з цими хлопцями одне задоволення. Ми були добре підготовлені, добре розпочали серію пенальті, але в підсумку не змогли реалізувати всі удари. Гравцям немає в чому себе звинувачувати - вони не могли зробити щось ще краще. Ми залишаємося єдиними. Ми подарували країні незабутні спогади. Сьогодні вночі всім нам буде дуже боляче. Але якщо озирнутися і подивитися на те, що ми зробили, то очевидний величезний привід для гордості. Впевнений, з часом буде простіше говорити про позитивні моменти, які можна винести з цього Євро. Зараз очевидний тільки величезний біль від поразки. Ми хотіли подарувати Англії першу перемогу на Євро, але так і не змогли цього зробити.

Александер Чеферин (президент УЄФА):

- Якщо говорити виключно про мою думку, то я більше ніколи не підтримав би ідею проведення Євро в містах різних країн Європи. Це занадто складний процес у плані організації. Це неправильно, коли деяким командам потрібно долати більше десяти тисяч кілометрів, тоді як іншим - одну тисячу. Це несправедливо щодо вболівальників. Деяким фанатам потрібно опинитися в Римі, а за кілька днів - у Баку, здійснивши тривалий переліт. В цілому ідея цікава, та її вкрай непросто реалізовувати. Думаю, ми не будемо таке повторювати в майбутньому.


Ми у Viber!