0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Збірна України: герої чи ганьба?

Євро-2020 для збірної України завершився минулої суботи, коли на римському "Стадіо Олімпіко" ми без шансів поступилися англійцям. Це був уже третій чемпіонат Європи для нашої національної команди, причому після двох "невиходів" із групи ми вперше пробилися в плей-офф. І не просто пробилися, а пройшли там одного суперника і фінішували в топ-8. Невже збірну України тепер і справді можна вважати однією з найсильніших на континенті?

Отже, на Євро-2020 збірна України провела п'ять матчів. Три з них команда Андрія Шевченка програла і ще в двох здобуті перемоги. На старті була зустріч із голландцями, в якій ми поступалися супернику за всіма статтями, але незрозуміло як перевернули гру в другому таймі. Втім, уникнути стартової поразки все одно не вдалося.

Потім ми видали абсолютно феєричний перший тайм проти Північної Македонії, в якому Україна буквально зім'яла свого суперника. Ось тільки після перерви наша гра абсолютно розсипалася, ми віддали ініціативу македонцям і зрештою рахували секунди до фінального свистка. Далі був абсолютний провал з Австрією - наш найгірший матч на турнірі і один із найгірших за часів Андрія Шевченка. Щоб гарантувати собі вихід із групи, потрібно було грати внічию. Замість цього ми вирішили взагалі не турбувати австрійців, наша гра була безідейною та безпорадною...

Після цього можна було пакувати валізи і повертатися додому, але тут підсобили шведи, які на свою біду допомогли українській збірній продертися до плей-офф. Поєдинок зі скандинавами перетворився на справжню бійню, результатом якої стала важка травма Артема Бесєдіна і неймовірний гол Артема Довбика на 120-й хвилині. Ми буквально вигризли цю перемогу, але ми точно не були сильнішою командою цього вечора. До вилучення Шведи переважали нас в усіх компонентах гри, в тому числі вони перевершили Україну за кількістю створених моментів.

У поєдинку зі шведами збірна України залишила все, що в неї було, а до матчу з англійцями залишалося всього чотири дні. І весь цей час наша команда провела не з думками, як обіграти родоначальників футболу, а міркуючи про те, що ми вже перевиконали завдання, ми й так герої. І хоча ми не награли на підсумкові 0-4, у нас не було шансів у цьому поєдинку. Англійці пройшлися по нас катком, при цьому вони продовжували грати в економ-режимі.

Таким чином ми можемо по-справжньому пишатися лише одним зіграним таймом на цьому турнірі. Більше футболу у виконанні збірної України ми не побачили. Ще можемо пишатися характером, продемонстрованим проти голландців і шведів. Цього виявилося цілком достатньо, щоб на Євро-2020 пробитися у топ-8.

У будь-якому разі підсумки Євро-2020 для збірної України дуже неоднозначні. Так, ми показали результат, на який мало хто сподівався. Але залишилося чимало питань, і вони змушують добре задуматися. Ми досі не можемо грати в інтенсивному режимі кожні чотири дні, як це вимагають великі турніри. У нас досі дуже коротка обойма гравців, які реально можуть допомогти. У заявці на Євро-2020 у нас було з десяток статистів, на яких тренерський штаб особливо не розраховував. Ми часто чуємо розмови, що Андрій Шевченко прищепив збірній новий сучасний стиль, але в найважливіших матчах від цього стилю ми чомусь відмовляємося.

І найголовніше: чи хоче сам Шевченко і далі працювати з цією командою? І чи не потрібна йому збірна рівно до того моменту, коли звільниться таке бажане місце в "Мілані"?

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!