0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
«Шахтар» у Лізі чемпіонів: що далі?

У черговому турі Ліги чемпіонів «Шахтар» міг сподіватися хіба що на диво. До Харкова завітав «Манчестер Сіті» — один із найсильніших клубів Європи та один із головних претендентів на перемогу в турнірі. В той же час «Шахтар» залишився без Тайсона і Марлоса — двох найяскравіших виконавців у своєму складі.

Як і передбачалося, дива не сталося. На тлі нинішнього «Шахтаря» рівень суперника виявився захмарним. «Городяни» виграли з різницею в три м'ячі, але могли забити значно більше.

Так, у грудні минулого року в тому ж Харкові «Шахтар» обіграв «Манчестер Сіті» з рахунком 2:1. Але тоді ситуація була зовсім іншою. Це був поєдинок заключного туру, і Гвардьола привіз в Україну розслаблену команду, що достроково стала учасником плей-офф. Та й «Шахтар» тоді був зовсім іншим. Якщо порівнювати ці матчі, склад «гірників» змінився більше, ніж наполовину. Ясна річ, сильнішим він не став.

За два тижні відбудеться повторна зустріч у Манчестері. Ймовірно, до стартового складу повернеться Марлос, тоді як Тайсона доведеться почекати. Але з огляду на побачене в Харкові, шансів у «Шахтаря» знову буде небагато. За цей час величезна різниця в класі нікуди не подінеться, до того ж «городяни» в разі перемоги можуть достроково вийти з групи.

Однак у будь-якому разі євросезон-2018/19 для «Шахтаря» ще не скінчився. По-перше, «гірники» продовжують боротьбу за третє місце, а це пропуск до Ліги Європи. По-друге, в Лізі чемпіонів для «Шахтаря» теж не все втрачено. Шанси на друге місце залишаться навіть у тому разі, якщо «Ліон» у домашній грі здолає «Хоффенхайм» і збільшить відрив від «Шахтаря» до шести очок. При такому розкладі чемпіону України потрібно буде перемагати в двох заключних турах і сподіватися на те, що «Манчестер Сіті» візьме три очки в Ліоні.

Зрозуміло, що навіть з урахуванням майбутнього виїзду до Манчестера ситуація для «Шахтаря» не безнадійна. Але не менш очевидний і той факт, що в порівнянні з минулим сезоном команда Фонсеки зробила крок назад. Масовий відтік колишніх лідерів не міг минутися безслідно. На звільнені місця прийшла молодь, але якою б перспективною вона не була, Майкон і Фернандо ще не скоро досягнуть рівня Фреда і Бернарда. «Шахтарю» в його нинішній ситуації можуть допомогти лише час і терпіння всіх зацікавлених сторін. Що ж, почекаємо...

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!