0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Час великих фіналів. Реал — Ліверпуль.

Шість років тому Олімпійський стадіон у Києві прийняв п'ять матчів Євро-2012. У тому числі — і фінальний між збірними Іспанії та Італії. А тепер головна спортивна арена України стане місцем проведення вирішального поєдинку Ліги чемпіонів. 26 травня о 21:45 за головний трофей європейського клубного футболу посперечаються «Реал» і «Ліверпуль».

Такого «титулованого» фіналу Ліга чемпіонів ще не бачила. Загалом київські фіналісти ставали найсильнішими клубами Європи 17 раз. Зрозуміло, перевага тут на боці «Реала» — 12-разового володаря трофея. Але й п'ять перемог у виконанні «Ліверпуля» — результат, гідний захоплення.

Саме «Реал» став першим клубом, що виграв Лігу чемпіонів двічі поспіль. Більш того, зараз «вершкові» близькі до того, аби зробити це втретє. Зінедіну Зідану належить ще одне унікальне досягнення — під його керівництвом «Реал» виграв всі 11 дуелей на стадії плей-офф Ліги чемпіонів. Дев'ять із них були двоматчовими. Ще дві перемоги зафіксовані у фіналах — над мадридським «Атлетико» і туринським «Ювентусом».

Іспанські клуби продовжують домінувати на євроарені. Вони виграли вісім із дев'яти останніх єврокубків. Про перемоги «Реала» в Лізі чемпіонів сказано вище. Крім цього, переможцем ЛЧ 2014/15 стала «Барселона». У той же час «Севілья» тричі поспіль виграла Лігу Європи. Минулого тижня переможцем цього турніру став «Атлетико». І тільки в ЛЄ 2016/17 перемогу відсвяткував «Манчестер Юнайтед».

У той час, коли Зінедін Зідан ще ніколи не вилітав із єврокубків у якості тренера, Юрген Клопп зазнав кількох болючих невдач. Із шести фіналів, у яких брали участь його команди, нинішній наставник «Ліверпуля» виграв лише один. Більш того, німецький фахівець програв обидва фінали вже в статусі тренера «Ліверпуля». В 2016 році його команда по пенальті поступилася «Манчестер Сіті» у вирішальному матчі Кубка ліги. І буквально відразу не змогла виграти Лігу Європи, віддавши цей титул «Севільї».

Решту фінали Юрген Клопп провів на тренерському містку «Борусії». Його головна тренерська невдача сталася у фіналі Ліги чемпіонів п'ятирічної давнини, коли дортмундці зазнали поразки від «Баварії». Ще два фінали Клопп програв у Кубку Німеччини. Єдина перемога здобута в 2012 році над тією ж «Баварією» теж у фіналі німецького Кубка.

На шляху до київського фіналу «Реал» вибив із розіграшу «ПСЖ», «Ювентус» і «Баварію». «Ліверпуль» виявився сильнішим за «Порту», «Манчестер Сіті» і «Рому». Саме «Ліверпуль» уже став найрезультативнішою командою турніру. 46 голів у виконанні мерсисайдців — це на один гол більше, ніж попередній рекорд «Барселони», встановлений 18 років тому.

Трійка нападників «Ліверпуля» в складі Садіо Мане, Роберто Ферміно і Мохаммеда Салаха побила рекорд результативності в одному розіграші Ліги чемпіонів. 29 голів — це на два більше, ніж попереднє досягнення знаменитого тріо ВВС. Втім, за вдалої гри в Києві Карім Бензема, Гарет Бейл і Кріштіано Роналдо ще можуть повернути лідерство в цьому суперництві.

Кріштіано Роналдо так і не зміг засмутити «Баварію» на півфінальній стадії, однак до цього португалець забивав у всіх десяти матчах Ліги чемпіонів поточного сезону. Це ще один абсолютний рекорд, до якого в осяжному майбутньому навряд чи хтось наблизиться. Вболівальники «Реала» хвилювалися, чи встигне Роналдо залікувати свою травму до фіналу. Але всі хвилювання виявилися марними. Минулої суботи Кріштіано вийшов на поле проти «Вільярреала», забив свій черговий гол і наочно продемонстрував, що він у повному порядку.

Це далеко не перша зустріч учасників київського фіналу. Вперше вони зустрілися в травні 1981 року в рамках фіналу Кубка європейських чемпіонів. Тоді мерсисайдці перемогли з рахунком 1:0 завдяки голу Кеннеді на 82-й хвилині.

На початку 2009 року «Реал» і «Ліверпуль» зійшлися в 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. На «Сантьяго Бернабео» мінімальну перемогу «червоним» приніс точний удар Бенаюна. А на «Енфілді» «Реал» отримав в свої ворота ще чотири влучних удари від Торреса, Доссени і Джеррарда, що відзначився «дублем».

За шість років суперники зустрілися вже в груповому турнірі, і цього разу двічі переміг «Реал». Спочатку — на виїзді з рахунком 3:0, чому посприяли «дубль» Бензема і точний удар Роналдо. Перемога в Мадриді була скромнішою (1:0). До слова, в складах обох команд залишилося чимало гравців, які брали участь в тих матчах.

І наостанок кілька історичних фактів для тих, хто все ще впевнений, що фаворитом київського фіналу є «Реал». У всіх фіналах Кубка або Ліги чемпіонів, виграних «Ліверпулем», його суперник грав у білій формі. Востаннє, коли «Реал» програв фінал головного з єврокубків, його суперником був «Ліверпуль». Щоправда, з того часу минуло вже 37 років, і проходив той фінал не в Києві, а в Парижі.

P. S. Матч «Реал» — «Ліверпуль» відкриває програму 848 тиражу лотереї «Спортпрогноз». За результатами 846 тиражу, що проходив минулої неділі, гравець із Коломиї зняв півмільйонний джекпот. Традиційно сума стартового джекпоту в «Спортпрогнозі» становить 200 000. Однак фінали Ліги чемпіонів проходять нечасто. А в Києві він взагалі відбудеться вперше. З нагоди такої події ми оголошуємо про збільшення стартового джекпоту в півтора рази. 848 тираж дарує шанс виграти 300 000 гривень. Потрібно лише цим шансом скористатися...

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!