0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Що таке Ліга націй і чи потрібна вона збірній України?

Найближчі дні подарують футбольним вболівальникам безліч товариських матчів. У центрі уваги опиняться протистояння світових грандів. Збірна Німеччини по черзі зіграє з Іспанією і Бразилією. Італійців випробують на міцність аргентинці і англійці. А бразильці з французами відправляться в Росію, щоб в умовах, максимально наближених до бойових, випробувати арени майбутнього чемпіонату світу.

З учасниками «мундіалю» зустрінеться і збірна України. В іспанській Марбельї нашим суперником стане Саудівська Аравія, а в бельгійському Льєжі ми зіграємо з японцями. Всі ці матчі, а також товариські зустрічі інших національних збірних, ви знайдете в 821 і 822 тиражах лотереї «Спортпрогноз». Джекпот 821 тиражу, розіграш якого пройде 23 березня - 470 000 гривень.

Втім, товариських матчів в такій величезній кількості скоро не буде. Їх замінить придумана УЄФА ще в 2014 році Ліга націй. Давайте розбиратися, що це таке.

Отже, Ліга націй - це абсолютно нове змагання, покликане позбавити європейські збірні від проблеми пошуку спаринг-партнерів. Цей турнір замінить більшість товариських матчів офіційними і забезпечить збірним зустрічі тільки з рівними за класом суперниками. Тепер кожна гра буде мати принципове значення, на відміну від більшості товариських поєдинків.

У турнірі візьмуть участь усі 55 європейських збірних. Команди розподілили по чотирьох лігах (A, B, C, D) відповідно до рейтингу УЄФА на кінець минулого року. У підсумку, в лізі А зіграють 12 топ-збірних, наступні 12 потрапили в лігу В, наступні 15 - в лігу С, 16 що залишилися - в лігу D.

Ліга А

Група 1: Німеччина, Франція, Нідерланди.

Група 2: Бельгія, Швейцарія, Ісландія.

Група 3: Португалія, Італія, Польща.

Група 4: Іспанія, Англія, Хорватія.

Ліга В

Група 1: Словаччина, Україна, Чехія.

Група 2: Росія, Швеція, Туреччина.

Група 3: Австрія, Боснія і Герцеговина, Північна Ірландія.

Група 4: Уельс, Ірландія, Данія.

Ліга С

Група 1: Шотландія, Албанія, Ізраїль.

Група 2: Угорщина, Греція, Фінляндія, Естонія.

Група 3: Словенія, Норвегія, Болгарія, Кіпр.

Група 4: Румунія, Сербія, Чорногорія, Литва.

Ліга D

Група 1: Грузія, Латвія, Казахстан, Андорра.

Група 2: Білорусь, Люксембург, Молдова, Сан-Марино.

Група 3: Азербайджан, Фарери, Мальта, Косово.

Група 4: Македонія, Вірменія, Ліхтенштейн, Гібралтар.

Матчі в групах пройдуть восени 2018 року. За результатами цих зустрічей переможці чотирьох груп Ліги А вийдуть у фінальну стадію, яка пройде 5-9 червня 2019 року. Так званий «фінал чотирьох» буде складатися з півфіналів, матчу за третє місце та фіналу. Переможці чотирьох груп Ліг В, С і D зароблять підвищення в класі, а гірші команди в групах Ліг А, В і С вилетять в нижчу лігу. Таким чином визначиться розклад для наступної Ліги націй, яка буде проводитися кожні два роки.

Для підвищення престижності Ліги націй УЄФА прив'язав її до континентальної першості. Чотири учасники Євро-2020 (з 24-х) визначаться через Лігу націй. На кожну лігу - одне місце.

4 кращі команди кожної групи виходять в плей-офф, який відбудеться в березні 2020 року. Кращі команди - це, в першу чергу, переможці груп. Якщо ж збірна, яка виграє групу, пройде основну кваліфікацію на Євро, її місце в плей-офф отримає команда, яка посяде друге місце в цій групі, і далі по аналогії. Якщо в одній лізі не буде вистачати учасників для плей-офф (всі вони пройдуть на Євро-2020 безпосередньо), тоді цю четвірку доповнить команда з нижчої ліги.

Переможці плей-офф у всіх лігах стануть учасниками Євро-2020. Нагадаємо, в 2020 році чемпіонат Європи пройде з 12 червня по 12 липня на 12-ти стадіонах 12-ти міст з 12-ти європейських країн. Також варто відзначити, що в зв'язку зі стартом Ліги націй відбірковий турнір Євро-2020 почнеться не традиційно восени, як було раніше, а в березні 2019 року.

В ході цього відбору збірна України спробує стати учасником Євро-2020 напряму. Для цього потрібно зайняти перше або друге місце в одній з десяти кваліфікаційних груп. Якщо ж підопічні Андрія Шевченка не зможуть це зробити, однак виграють свою групу в Лізі націй (або фінішують слідом за командою, яка вже стала учасницею Євро), в березні 2020 року Україна побореться в плей-офф з трьома іншими представниками Ліги В за одну путівку на чемпіонат Європи.

Очевидно, що вся ця історія вигідна для збірної України. По-перше, наші перспективи зіграти у фінальній частині Євро-2020 зросли, адже березневий плей-офф є відмінним другим шансом. На той момент більшість сильних команд вже матимуть путівки на континентальну першість, і змагатися доведеться з більш слабкими або кризовими опонентами. По-друге, Україна отримає якісну підготовку до європейського відбору. Нікому не потрібних матчів з Мальтою тепер не буде в принципі. Поєдинків на нейтральних полях з мінімальним глядацьким інтересом - теж. Залишається сподіватися, що Ліга націй знадобиться Андрію Шевченку виключно в якості тренувального плацдарму, а на Євро-2020 ми вже як-небудь потрапимо без її допомоги.

Андрій Ющенко


Ми у Viber!