0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Підсумки сезону. Хіт-парад розчарувань

Клубний сезон у Європі фінішував, а значить настав час підводити підсумки. Розпочнемо з розчарувань. Хто в цьому сезоні не виправдав сподівань? Хто зазнав найганебнішого фіаско? Хто провалився найгучніше? Пропонуємо вашій увазі топ-10 головних провалів сезону.

10. Марсель

Це ще один приклад того, що великі гроші не завжди стають гарантією результату. За французькими мірками гроші у «Марселі» дійсно крутяться серйозні. Керівництво клубу може дозволити собі відомих гравців, але на виході вийшло всього лише п'яте місце в чемпіонаті Франції і ранній виліт із Ліги Європи. Ставка на «збитих льотчиків» знову себе не виправдала. Ставка на Руді Гарсію — теж. «Марсель» уже попрощався з цим наставником, а на його місце прийшов добре відомий АндреВіллаш-Боаш. У цього португальця чудовий нюх на проекти з великими бюджетами, інші його просто не цікавлять. А ось із результатом як правило виникають проблеми...

9. Рома

Рік тому «Рома» була півфіналістом Ліги чемпіонів і третьою командою Італії. Здавалося, перспективний тренер Ді Франческо веде її правильною дорогою. Але в цьому сезоні римляни зазнали нищівного фіаско, в результаті якого команда залишилася і без Ліги чемпіонів, і без Ді Франческо. І навіть досвідчений Раньєрі нічого не зміг вдіяти після екстреного весняного призначення. Днями «Рома» отримала нового тренера — не чужого для нас Пауло Фонсеку. Тепер за ситуацією в цьому клубі ми будемо стежити ще пильніше.

8. Штутгарт

Минулого літа від «Штутгарта» не чекали нічого особливого. Але й вильоту від нього теж ніхто не чекав! Якісний склад на чолі з Маріо Гомесом і серйозні можливості керівництва дозволяли вболівальникам дивитися в майбутнє з оптимізмом, але сезон у виконанні «Штутгарта» вийшов з усіх точок зору жахливим. Все закінчилося перехідними матчами зі столичним «Уніоном» — третьою командою другого дивізіону. Суперники двічі зіграли внічию, але «Уніон» виграв протистояння за рахунок гостьових голів. А «Штутгарт» з усіма його можливостями та прекрасним стадіоном залишає Бундеслігу.

7. Фулхем

Рік тому «Фулхем» тріумфально повернувся до Прем'єр-ліги і був налаштований серйозно в ній пошуміти. Подумати тільки: на літні трансфери керівництво витратило понад сто мільйонів фунтів! На ці гроші було придбано з десяток відомих футболістів, але боєздатною командою «дачники» так і не стали. Здавалося, справа тут у тренері, і Славіша Йоканович елементарно не готовий до викликів АПЛ. Але і Клаудіо Раньєрі, що змінив Йокановича і цю саму АПЛ вигравав, команду не врятуівав. У підсумку «Фулхем» повертається туди, звідки прийшов. А більшість із тих, кого він придбав, шукають собі новий притулок.

6. Шальке

Зараз у це важко повірити, але минулого літа саме «Шальке» був схожий на команду, здатну кинути виклик «Баварії». Доменіко Тедескі називали прогресивним фахівцем, і котирувався він не нижчий за того ж Нагельсмана. Але в підсумку Коноплянка і його команда безнадійно провалилися! Більш того, по ходу сезону над «Шальке» висіла загроза вильоту. А якщо хтось згадає про вихід в 1/8-у Ліги чемпіонів, то ми згадаємо про найслабшу групу на осінній стадії. Далі Тедескі і «Шальке» підуть різними шляхами, а незабаром Гельзенкірхен має покинути і Коноплянка.

5. Мілан

Великі амбіції на старті і велике розчарування на фініші. Це історія «Мілана» в нинішньому сезоні. «Червоно-чорні» знову залишилися без Ліги чемпіонів, а у керівництва знову проблеми з фінансовим фейр-плей, через що клубу загрожує єврокубковий бан. Що стосується Гаттузо, то він уже не тренер «Мілана». На його місце має прийти більш досвідчений Джанпаоло, який досяг непоганих результатів на чолі «Сампдорії».

4. Монако

Останнімчасом «Монако» був єдиною французькою командою, що намагалася конкурувати з «ПСЖ». І часом у «монегасків» це виходило! Більш того, щоліта керівництво продавало футболістів за непристойно великі гроші. Напевно, у клубі вирішили, що так продовжуватиметься вічно, але в цьому сезоні ситуація змінилася. Після чергового літнього розпродажу у підопічних Жардима Не пішли справи від самого початку. Ще в першій половині сезону на місце португальця прийшов успішний телеексперт Тьєррі Анрі, але успішним тренером він наразі не став. Довелося вмовляти Жардима повернутися назад, і він ціною неймовірних зусиль врятував «Монако» від вильоту, причому сталося це лише в останньому турі. Що буде з цією командою далі — велике питання.

3. Арсенал

Унаї Емері прийшов на зміну Арсену Венгеру, але очікування від «канонірів» залишилися такими ж високими. Всі чекали, що «Арсенал» повернеться до Ліги чемпіонів, причому зробити це можна було двома шляхами. Але спочатку лондонці зробили все для того, аби вилетіти з топ-4 АПЛ, а згодом провалили фінал Ліги Європи в Баку. Оборона «Арсенала» залишається такою ж вразливою, Озіл буквально саботує вимоги головного тренера, і тільки Ляказетт з Обомеянгом намагаються тягнути команду вперед. Таким чином, перший млинець у виконанні Емері вийшов гливким. Але судячи з усього, керівництво клубу надасть йому другий шанс.

2. Реал

Рік тому Зідан залишив «Реал» після київської перемоги в Лізі чемпіонів. Пішов через розбіжності з керівництвом з приводу майбутнього команди. Потім було скандальне призначення Хулена Лопетегі, якому просто не дали втілити в реальність свої плани. Не прижився в головній команді «Реала» і Сантьяго Соларі. І лише потім сталося тріумфальне повернення Зідана. Ось тільки повернувся він на дуже сильних позиціях, і тепер саме Зідан диктує керівництву свої умови. І виходить у нього зовсім непогано — «Реал» уже придбав Азара, Йовича і Менді. В Іспанії впевнені, що це далеко не все. А ми впевнені, що в наступному сезоні «Реал» буде зовсім іншою командою.

1. Манчестер Юнайтед

«Манчестер Юнайтед» у минулому сезоні — це справжні американські гірки. Страждання з Моуріньо, стрімкий зліт після приходу Сульшера і таке ж стрімке падіння. У підсумку «манкуніанці» фінішували аж на шостому місці, залишившись без трофеїв і Ліги чемпіонів. З приводу готовності Сульшера працювати з таким проектом є великі сумніви, але норвежець дуже вчасно поставив підпис під довгостроковим контрактом. Керівництво клубу піддалося тискові з боку вболівальників і може гірко про це пошкодувати. Наш прогноз такий: ще до кінця наступного сезону Сульшера буде звільнено.

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!