0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Що вже трапилося в 2019 році? Мауріціо Саррі: час збирати валізи?

Мауріціо Саррі

Ми продовжуємо серію матеріалів під назвою «Що вже трапилося в 2019 році?». Чергова тема — ситуація в «Челсі», який минулої неділі поступився «Манчестер Сіті» з рахунком 0:6.

Це далеко не перша невдача, що спіткала «аристократів» з початку нового року. Ще свіжі в пам'яті спогади про беззаперечну поразку від «Арсенала» (0:2). Але якщо у випадку з «канонірами» «сині» програли супернику з однієї вагової категорії, то знайти зрозуміле пояснення розгрому від «Борнмута» (0:4) не зміг навіть Мауріціо Саррі. Вже не вперше він звалив всю відповідальність на гравців, звинувативши їх у відсутності характеру і небажанні виконувати свої вимоги. Кажуть, за півроку італієць встиг посваритися мало не з половиною команди.

А ще восени в «Челсі» панувала повна ідилія. Під впливом Саррі гра лондонців неймовірно змінилася. Буквально відразу команда відмовилася від принципів Моуріньо/Конте і перейшла на зовсім інші рейки. З перших матчів Саррі змусив «Челсі» грати в контроль м'яча — за цим показником «сині» поступаються лише «Манчестер Сіті».

Настільки швидка трансформація гри «Челсі» викликала подив у фахівців. Але найголовніше полягало в тому, що у «Челсі» був результат. У всякому разі, «аристократи» не падали нижче третього місця та за кількістю очок практично не поступалися «Ліверпулю» і тим самим «городянам».

Однак щастя тривало недовго, і вже в грудні стало помітно, що механізм імені Саррі дає збої. Суперники пристосувалися до гри «Челсі», розкусили сильні сторони і навчилися їм протидіяти. Перш за все, кожен наступний опонент лондонців прагне перекрити кисень Жоржиньо, через якого Саррі будує всю свою гру. І виявилося, альтернативних варіантів у «Челсі» немає.

Саме Жоржиньо був головним придбанням Саррі минулого літа. Вони прекрасно знайомі по спільній роботі в «Наполі», де бразильському італійцеві теж належала роль першої скрипки. В ігровій моделі Саррі саме такий гравець має виступати на позиції опорника. У той же час Інголо Канте був пересунутий трохи вперед. У результаті з чи не найкращого опорника світу «Челсі» отримав досить посереднього атакуючого півзахисника.

Крім цього, Еден Азар несподівано для себе став форвардом. Проблема в тому, що Мората і Жиру не підходили під вимоги Саррі, і він перевів бельгійця на позицію «дев'ятки». Точно так, як кілька років тому зробив форвардом іншого бельгійця — Мертенза з «Наполі». Різниця лише в тому, що Азар своїм новим місцем на полі не дуже задоволений, і чутки про його бажання перейти до мадридського «Реалу» наростають з кожним днем.

Розуміючи, що це не вихід, в січні Саррі підписав того форварда, якого дуже хотів. Це ще один його підопічний часів «Наполі» — Гонсало Ігуаїн. Саме під керівництвом Саррі аргентинець досяг піку своєї кар'єри, а зараз мріє повернутися на колишній рівень. Втім, наразі Ігуаїн відзначився лише в одній грі. Це був матч проти «Хаддерсфілда» — головного аутсайдера АПЛ-2018/19. В усьому іншому «Челсі» так і не зрушився з місця...

Після шести сухих голів від «Манчестер Сіті» пішли розмови про майбутнє Саррі в лондонському клубі. Їхній лейтмотив зводиться до наступного: італійцеві доведеться піти, якщо «Челсі» залишиться без Ліги чемпіонів у сезоні-2019/20. А оскільки Роман Абрамович ніколи не відрізнявся особливою витримкою по відношенню до своїх тренерів, варіант з недовгим перебуванням Саррі на Туманному Альбіоні представляється дуже реалістичним. Більш того, якщо «Челсі» продовжить свою невдалу серію або швидко вилетить з Ліги Європи, корінний неаполітанець може не допрацювати навіть до кінця сезону...

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!