0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Що спільного між Блохіним і Лопетегі і причому тут Зідан?

Буквально вчора на сайті МСЛ вийшла публікація під заголовком «ЧС-2018: кого очікує фіаско?». А вже сьогодні когорту потенційних невдах «мундіалю» поповнила збірна Іспанії. Що ж сталося за день до старту турніру і за два дні до першого матчу за участю іспанців?

Насправді, у всьому винен Зінедін Зідан. Все почалося з того, що після третьої поспіль перемоги в Лізі чемпіонів він вирішив залишити мадридський «Реал». Президент Королівського клубу Флорентіно Перес був явно не готовий до такого повороту подій. У нього не знайшлося під рукою запасного варіанту, тому пошуки нового «головного» довелося починати з нуля.

Виявилося, що доступних кандидатур, які підходять «Реалу», не так і багато. Найбажанішим фахівцем для керівництва клубу був Маурісіо Почеттіно, але він щойно продовжив контракт із «Тоттенхемом». Крім цього, дуже активно обговорювалася кандидатура працюючого в системі «Реала» Гуті. Його навіть порівнювали з Зіданом трирічної давнини, та й цей варіант Пересу не підійшов. Чутки про можливий прихід Лева, Венгера, Конте або Саррі теж виявилися лише чутками. Здавалося, нового тренера «Реал» отримає нескоро...

І тут немов грім серед ясного неба вибухнула новина про запрошення на посаду головного тренера Хулена Лопетегі — наставника збірної Іспанії. Було оголошено, що він очолить «Реал» відразу після чемпіонату світу. І це незважаючи на те, що зовсім нещодавно Лопетегі продовжив контракт з іспанською федерацією. Її президент був буквально розлючений цією звісткою. Про призначення Лопетегі в «Реал» йому стало відомо за п'ять хвилин до того, як ця новина з'явилася на офіційному сайті Королівського клубу. Звісно, переговори були таємними, і Лопетегі не пробачили зради. Йому вказали на двері за дві доби до стартової гри іспанців проти збірної Португалії.

І це при тому, що лідери іспанської збірної — Серхіо Рамос і Андрес Іньєста — спробували відстояти головного тренера. Але їхні спроби вмовити президента федерації не рубати з плеча виявилися марними. Луїс Рубіалес порахував дії Лопетегі порушенням єдності колективу і впевнений, що таке не може відбуватися в нормальному суспільстві.

«Це неприйнятно, що федерація залишалася не в курсі переговорів Лопетегі з «Реалом» і дізналася про його призначення всього за п'ять хвилин до офіційної заяви клубу. Якщо хтось хоче працювати в іншому місці, то спершу потрібно говорити з нами. Ми не можемо залишатися в тіні переговорів власного тренера. Ми були змушені діяти. Ситуація дуже складна, але ми будемо йти до кінця. Ми потиснули один одному руки і на цьому все. Це удар для збірної, але будемо рухатися вперед », — сказав президент.

Незабаром після цього пролунала ще одна офіційна заява — головним тренером збірної Іспанії призначений Фернандо Йєрро. Свого часу він провів 89 матчів у складі збірної, в яких забив 29 голів. В якості наставника 50-річний фахівець входив до тренерського штабу «Реала» та очолював «Ов'єдо». Звісно, його досягнення на тренерському містку не йдуть ні в яке порівняння з досягненнями під час активних виступів. Але іспанцям потрібна була людина, яка знає ситуацію зсередини. Людина досвідчена й авторитетна. Безумовно, Фернандо Йєрро цим вимогам відповідає.

Але як вся ця історія позначиться на настрої всередині іспанської дружини, не знає ніхто. Йєрро доведеться керувати командою, до формування якої він не має найменшого стосунку. Цю команду створювала інша людина. Досить сказати, що під керівництвом Лопетегі іспанці не програли жодного з двадцяти матчів. Більш того, футболісти хотіли, аби Лопетегі залишився, але федерація до їхньої думки не прислухалася.

Цікаво, що дуже схожа історія свого часу мала місце і в нас. Олег Блохін почав разом зі збірною України відбірковий турнір ЧС-2014, але залишив збірну посеред шляху заради роботи в київському «Динамо». Команду в екстреному порядку підхопив покійний нині Андрій Баль, але нічого доброго з цього не вийшло. Вже пізніше збірну України очолив Михайло Фоменко, проте на ЧС-2014 ми все-одно не потрапили.

Ось такі пристрасті за лічені години до старту чемпіонату світу, який подарує футбольним уболівальникам не лише футбол найвищої проби, але й шанс непогано заробити. 300 000 гривень — саме такій сумі дорівнює стартовий джекпот лотереї «Спортпрогноз» під час світової першості. Крок джекпоту — 50 000 гривень, що в п'ять разів більше звичайного і чого в «Спортпрогнозі» не було ніколи. Розіграш 853 тиражу, в якому представлені стартові матчі ЧС-2018, сьогодні в самому розпалі. Але вже зараз можна зробити ставки на 854 тираж, програма якого представлена тут.

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!