0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Сезон закінчився, футбол продовжується!

Україна Сербія

Чемпіонат України фінішував ще наприкінці травня, та після цього жодного затишшя ми не спостерігаємо. Навпаки, перша декада літа виявилася дуже багатою на важливі події. Виділяємо головні з них.

Найкращий матч збірної України

Між березневими та червневими матчами наша збірна ледь не позбулася всіх своїх очок, але найгіршого сценарію у справі Мораєса вдалося уникнути. А в кінці травня новоспечений українець отримав загадкову травму, внаслідок якої домашні матчі проти Сербії та Люксембургу він пропускав. Мораєс склав компанію Марлосута Ярмоленку, і це було схоже на непоправні втрати. Але на ділі виявилося зовсім інакше, що дало привід пожвавитися противникам натуралізації.

Отже, збірна України провела один з кращих матчів у своїй історії. І абсолютно точно це наша найкраща гра під керівництвом Андрія Шевченка. Серби в буквальному сенсі були знищені, хоча за сумарною трансферною вартістю гравців вони переважають українців удвічі. Найвищий рівень продемонстрували Циганков, Зінченко і Малиновський, а Коноплянка,що випадав на загальному тлі, відзначився «дублем». Крім цього, вперше у складі збірної забив Яремчук, а біля воріт П’ятова взагалі не було моментів.

У той же час потрібно розуміти, що серби повністю провалили цю гру, чому великою мірою посприяли експерименти Младена Крстаїча, який чи не вперше зіграв у три захисники. Наставник Люксембургу вирішив не експериментувати і виставив масовану оборону. І хто знає, чим би все скінчилося, якби не швидкий гол Романа Яремчука. Хоч і з великими труднощами, але підопічні Шевченка зберегли переможний рахунок, і тепер у нашому активі десять очок у чотирьох зустрічах, а також перше місце з великим відривом від переслідувачів. Попереду ще чотири поєдинки, але з таким налаштуванням у наших хлопців не має виникнути проблем з виходом на Євро-2020. Потрібно тільки його зберегти!

Польський прорив української «молодіжки»

Це вже четвертий молодіжний чемпіонат світу для збірної України. У трьох попередніх наша команда незмінно виходила з групи, але вилітала в 1/8 фіналу. Однак на ЧС-2019, матчі якого проходять у Польщі, все змінилося.

Підопічні Олександра Петракова стартували з двох перемог — над США (2:1) і Катаром (1:0). Потім була нічия з Нігерією (1:1), завдяки якій у своїй групі ми фінішували першими. А в плей-офф збірна України впевнено обіграла Панаму (4:1), після чого, попри від'їзд Луніна, вигризла перемогу у важкому поєдинку з Колумбією (1:0). У вівторок нас очікує гра з італійцями. Але в будь-якому разі, вихід до півфіналу—це результат, за який нашим хлопцям величезний «респект».

Проте, ставитися до цього результату потрібно без зайвої ейфорії. Гра у виконанні команди Петракова викликає чимало нарікань, і вони цілком справедливі. Головне з них полягає в тому, що молодіжна збірна (U-20) і головна команда країни грають узовсім різний футбол. В індивідуальному плані наші гравці виглядають досить скромно, але за рахунок злагоджених командних дій і не без долі везіння вдалося досягти відмінного результату. Але головне питання полягає в тому, хто з цих хлопців зможе заграти на дорослому рівні і яким буде цей рівень? Той же Сікан, що забив на чемпіонаті світу чотири м'ячі, навіть у «Маріуполі» не може пробитися до основного складу...

Хацкевич, Скрипник і Фонсека: кому на вхід, кому на вихід?

Минулого тижня ми дізналися, хто буде тренувати «Динамо» і «Зорю» в наступному сезоні і хто не буде тренувати «Шахтар». Розпочнемо з «Динамо», де нарешті відбулася доленосна розмова між Ігорем Суркісом та Олександром Хацкевичем. У Хацкевича закінчився контракт наприкінці травня, і ймовірність зміни тренера була дуже високою. Але президент клубу розсудив інакше.

Схоже, Ігоря Суркіса все влаштовує. «Динамо» нарешті стало українською командою, своїх вихованців у ній хоч відбавляй, а великих запитів щодо новачків у Хацкевича немає. Власне кажучи, сьогодні у керівництва «Динамо» немає можливості робити серйозні покупки. І разом з цим лунають гасла про бажання боротися за трофеї і прагнення пробитися до групового турніру Ліги чемпіонів. Цілком можливо, що чергова криза у стосунках Хацкевича і «Динамо» настане тоді, коли кияни вкотре не зможуть пройти кваліфікацію найпрестижнішого з єврокубків.

Нарешті закінчився роман Юрія Вернидуба і луганської «Зорі». Після завершення чемпіонату сторони вирішили, що далі вони підуть різними шляхами. Схоже, іншого виходу у керівництва «Зорі» не було, адже під керівництвом Вернидуба команда перестала прогресувати. Коли прийшов час шукати нового тренера, кандидатура Романа Санжара здавалася безальтернативною. Але вибір луганського клубу здивував практично всіх — головним тренером призначений Віктор Скрипник. Це єдиний український фахівець, який має досвід роботи в топ-чемпіонаті. Скрипник — продукт німецької тренерської школи, встиг попрацювати з «Вердером» і «Ригою». Тепер йому належить дізнатися, що таке тренерське ремесло в українському футболі.

А ось для Пауло Фонсеки трирічний український етап уже в минулому. Найближчими днями він має очолити "Рому", а разом із собою може прихопити лівого захисника Ісмаїлі. Фонсека ніколи не приховував бажання спробувати свої сили в топ-чемпіонаті, а коли така нагода випала, зробив усе можливе, аби мирним шляхом розірвати контракт із «Шахтарем».

Ну а нас найбільше цікавить, хто стане наступним наставником гірників. Судячи з усього, українські фахівці керівництвом «Шахтаря» навіть не розглядаються, а от прихід чергового іспаномовного наставника цілком імовірний. Серед варіантів називаються імена португальця Луїша Каштру, а також відомого іспанця Кіке Сетьєна. У той же час Мірча Луческу активно лобіює кандидатуру свого сина. Буквально щойно Разван Луческу виграв чемпіонат Греції разом з ПАОКом, тому досить сумнівний «товар» опинився у привабливій обгортці.

Визначаємо учасників УПЛ. Українські реалії...

Ось уже і перехідні матчі зіграно, а склад учасників чемпіонату-2019/20 ще не визначився. «Олімпік» не може отримати відповідну ліцензію, є проблеми у «Львова», а «Колос» не має права грати у рідній Ковалівці. А от «Чорноморець» і «Арсенал-Київ», що вилетіли за спортивним принципом, готові зайняти вакантні місця, щойно вони з'являться. Загалом, із футбольних полів з'ясування стосунків переноситься в футбольні кабінети, і в них буде не менш спекотно!

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!