0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Що криється за відставкою Зідана?

Новина про те, що Зінедін Зідан залишає мадридський «Реал», вибухнула в останній день весни і буквально шокувала весь футбольний світ. Нещодавно він виграв третю поспіль Лігу чемпіонів. Він був видатним футболістом і вже став великим тренером. Він пропрацював із «Реалом» всього два з половиною роки, але виграв за цей час дев'ять трофеїв і не програв жодного фіналу.

Своїм головним досягненням на фінальній прес-конференції Зідан назвав перемогу в чемпіонаті Іспанії-2016/17. Але ж були ще три Ліги чемпіонів, два Суперкубки УЄФА, два клубних чемпіонати світу, один Суперкубок Іспанії. В результаті Зідан став другим тренером в історії «Реалу» за кількістю завойованих трофеїв. Більше нього виграв лише Мігель Муньос (14), який очолював команду протягом п'ятнадцяти років.

«Розумію, що багатьом уболівальникам моє рішення здається безглуздим, але я думаю інакше. Я дуже довго обдумував його. Можливо, я помиляюся, але настала пора для змін», — це слова Зідана на тій самій прес-конференції.

Ще наприкінці лютого Зідан говорив, що готовий битися і продовжувати роботу з «Реалом». Що змінилося з того часу?

«Нічого не змінилося, це природня відсутність сил. Я завжди казав, що шлях у цьому клубі може закінчитися для мене в будь-який момент, і цей момент настав через майже три роки. Я не втомився від тренерської роботи. Але відчуваю, що тут моя робота виконана. Я не збираюся тренувати інший клуб зараз».

Отже, що ж насправді спонукало Зідана до настільки несподіваного рішення? Версій за останні дні прозвучало безліч. Зрозуміло, у цього питання існує певна закулісна сторона, про яку Зідан і президент «Реала» не говорять публічно. Однак не можна заперечувати той факт, що «Реал» нинішнього зразка доживає свій цикл. Команді потрібне перезавантаження, і Зідан відчуває, що у нього на це не вистачить сил.

У Києві «Реал» зіграв в абсолютно такому ж складі, який виграв Лігу чемпіонів рік тому. Більш того, дев'ять чоловік з київського складу брали участь у фіналі дворічної давнини. Зідан провів довгу та надзвичайно успішну кар'єру, і він прекрасно розуміє, що вічно так тривати не може. Він не хоче повторити долю Вісенте Дель Боске, який після трьох перемог зі збірною Іспанії на великих турнірах зазнав фіаско на ЧС-2014. І все тому, що не зміг вчасно розпрощатися з тими, хто зовсім нещодавно підніс Іспанію на вершину.

Якби Зідан не пішов, то зіткнувся б із такою ж проблемою. Але він не та людина, яка виставить з «Реалу» Серхіо Рамоса, Марсело, Модрича, Бензема і Роналдо, які буквально вчора піднесли на вершину самого Зідана. Разом з тим, очевидним є той факт, що команда потребує оновлення. За два з половиною роки Зідану придбали всього трьох футболістів, причому жоден із них так і не став основним. Влітку 2016-го за 30 мільйонів євро «Реал» придбав Альваро Морату, але він не витримав конкуренцію з Бензема і перейшов до «Челсі». Тео Ернандеса за 30 мільйонів і Дані Себальоса за 17 мільйонів брали на перспективу. Іншими словами, Зідан домігся успіху з тими, хто був в «Реалі» до його приходу.

Але це зовсім не той випадок, як історія Антоніо Конте та лондонського «Челсі». Практично в кожному публічному виступі італієць вимагав нових гравців, і він їх отримував в досить великій кількості. Зідан же до будь-яких покупок ставився підозріло. За словами екс-президента «Реала» Рамона Кальдерона, собака між Зіданом і керівництвом Королівського клубу пробігла через розбіжності з кадрових питань. Зокрема, Флорентіно Перес хотів підписати голкіпера «Атлетика» Кепу і бачив його першим номером. Але Зідан відповів, що для нього першим номером залишиться Кейлор Навас. Президент хотів купити Роберта Левандовські, але Зідан вперто не хотів нового форварда і продовжував довіряти незабівному Бензема.

Що ж чекає Зідана надалі? Багато чого залежатиме від майбутнього чемпіонату світу. І особливо, від результату, який покаже збірна Франції. Якщо Дід’є Дешам знову не виправдає сподівань, Зідану буде вкрай складно встояти перед спокусою очолити збірну своєї країни. До того ж громадськість буде буквально вимагати цього на безальтернативній основі.

Але існують і більш екзотичні варіанти, від яких теж дуже складно відмовитися. Днями прозвучала інформація про інтерес до Зідана з боку збірної Катару. Місцеві Шейх були б щасливі, якби Зідан готував катарських футболістів до домашнього ЧС-2022 і готові запропонувати за це двохсотмільйонним контракт. Таких грошей не платять жодному тренеру світу. Навіть Марчелло Ліппі, який очолює збірну Китаю, отримує більш ніж в два рази менше.

Але Ліппі вже за 70, тоді як Зідану лише 45. І дуже б не хотілося, аби свої найкращі тренерські роки він витратив виключно заради грошей. Свої мільйони він ще заробить, а поспостерігати за його роботою в цій футбольній атмосфері було б дуже цікаво.

До слова, його повернення до «Реалу» теж виключати не можна. Немає сумнівів, що за будь-якої тренерської відставки в «Реалі» Зідан буде в числі кандидатів на цей пост. Хіба можна не розглядати варіант із одним з найуспішніших наставників в історії клубу, що знаходиться до того ж в розквіті тренерських сил?

«Це не прощання, ми скоро побачимося. Якщо йому потрібна перерва, він її заслуговує», — сказав у присутності Зідана Флорентіно Перес.

«Я не прощаюся, а кажу — до зустрічі. Я завжди буду десь поруч із «Реалом», — відповів трохи сумний Зідан.

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!