0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Євро-2020: представляємо суперників збірної України

Отже, суперники збірної України у відбірковому турнірі Євро-2020 вже відомі. Ними стали Португалія, Сербія, Литва і Люксембург. Відомий календар турніру — ми стартуємо 22-го березня на виїзді проти Португалії. Відомий формат — у своїй групі потрібно зайняти місце не нижче другого. Відомо також, що в разі невдачі Португалія, Україна і Сербія отримають додатковий шанс пробитися на Євро — всі ці збірні виграли свої групи в Лізі націй.

Як і належить чинним чемпіонам Європи, в статусі головного фаворита відбірковий турнір розпочнуть португальці. Вони тріумфально завершили Євро-2016, а ось на ЧС-2018 вилетіли вже в 1/8 фіналу (поразка від Уругваю). Після цього Фернандо Сантуш розпочав оновлення збірної. Тим паче, футбольних талантів на португальській землі ніколи не бракувало. Зараз на провідні ролі поступово висуваються Бернардо Сілва з "Манчестер Сіті" та Андре Сілва з "Севільї".

Але є людина, котрої омолодження португальської збірної не стосується. Це Кріштіано Роналдо — у Сантуша він на особливому рахунку. Після переходу в «Ювентус» Кріштіано вирішив, що йому потрібно зосередитися на адаптації в новому клубі. Він попросив не залучати його до збірної цієї осені, але вже навесні має повернутися до головної команди країни.

Проте, португальська збірна боєздатна навіть без свого лідера. У цьому ми переконалися восени, коли піренейці без проблем виграли свою групу в Лізі націй, де її суперниками були Італія та Польща. Фернандо Сантуш показав, що його команда має ефективні варіанти і без Роналдо, і в цьому її сила.

Що стосується сербів, то вони мають багато спільного з португальцями. Сербія теж оновлює склад, теж не надто вдало виступила на ЧС-2018 (третє місце слідом за Бразилією та Швейцарією) і теж досягла непоганого результату в Лізі націй — позаду залишилися Румунія, Чорногорія і Литва.

У цій збірній Сербії ви вже не знайдете Бранислава Івановича, поступово втрачає свій вплив Олександр Коларов. Проте з'явилися нові лідери — Сергій Міленкович-Савич із «Лаціо» та Олександр Мітрович із «Фулхема». На останнього варто звернути особливу увагу, адже він є одним з кращих бомбардирів АПЛ, виступаючи за головного аутсайдера турніру. І звичайно, у повному порядку Неманья Матич із «Манчестер Юнайтед» — улюбленець Жозе Моуріньо, що залишається одним з кращих «опорників» європейського футболу.

А от збірна Литви має всі шанси стати найслабшою командою нашої групи. Якось непомітно прибалтійський футбол скотився до рівня європейських «карликів», та ж литовська збірна перестала вистрілювати навіть в окремих матчах. Досить сказати, що в осінній Лізі націй литовці програли шість матчів із шести. В Естонії та Латвії відбувається приблизно та ж історія. Схоже, футболом у цих країнах серйозно ніхто не займається.

Зовсім інша справа — Люксембург, у якого несподівано прокинулися футбольні здібності. У Лізі націй збірна цієї країни була близькою до того, щоб виграти свою групу, але поступилася першим місцем білорусам. А от в ході відбірної кампанії до ЧС-2018 збірна Люксембургу примудрилася не програти майбутнім чемпіонам світу на їхньому полі (0:0). Більш того, в активі Люксембургу є зовсім свіжі перемоги над Угорщиною, Грузією, Молдовою, нічия проти Сенегалу. Цілком можливо, ключовим моментом у цій групі стане матч, у якому збірна Люксембургу відбере очки у когось із фаворитів...

Що стосується збірної України, то 2018 рік для неї не минув даремно. Ми спостерігаємо за будівництвом нової команди, але в той самий час вона досягла непоганого спортивного результату. Однак наступний рік буде значно відповідальнішим, адже потрібно добувати путівку на Євро-2020.

Напевно, вперше Андрію Шевченку та його штабу доведеться серйозно відповісти за результат. Цілком можливо, в деяких матчах потрібно буде відмовитися від власної філософії, адже грати з португальцями в контроль м'яча — це футбольне самогубство. Швидше за все, матчі проти сербів стануть прямими «стиками» за потрапляння на Євро. А ось з Литвою та Люксембургом необхідно зберігати максимальну концентрацію, аби не припуститися осічки, про яку шкодуватиме вся країна. І не забуваємо про запасний варіант, який ми маємо завдяки успішному виступу в Лізі націй.

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!