0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Ліга націй — чорний вхід на Євро

Відбірковий турнір Євро-2020 візьме старт у березні 2019 року, але насправді він розпочнеться вже сьогодні. Справа в тому, що чотири путівки на Євро дістануться переможцям Ліги націй, яку УЄФА анонсував ще чотири роки тому. Давайте розбиратися, що це таке.

Отже, Ліга націй - це абсолютно нове змагання, покликане позбавити європейські збірні проблеми пошуку спаринг-партнерів. Цей турнір замінить більшість товариських матчів офіційними і забезпечить збірним зустрічі винятково з рівними за класом суперниками. Тепер кожна гра матиме принципове значення, на відміну від більшості товариських поєдинків.

В турнірі візьмуть участь усі 55 європейських збірних. Команди розподілили по чотирьох лігах (A, В, C, D) відповідно до місць у рейтингу ФІФА на кінець минулого року. У підсумку, в лізі А зіграють 12 топ-збірних, наступні 12 потрапили до ліги В, наступні 15 — до ліги С, всі останні — до ліги D.

Ліга А

Група 1: Німеччина, Франція, Нідерланди.

Група 2: Бельгія, Швейцарія, Ісландія.

Група 3: Португалія, Італія, Польща.

Група 4: Іспанія, Англія, Хорватія.

Ліга В

Група 1: Словаччина, Україна, Чехія.

Група 2: Росія, Швеція, Туреччина.

Група 3: Австрія, Боснія і Герцеговина, Північна Ірландія.

Група 4: Уельс, Ірландія, Данія.

Ліга С

Група 1: Шотландія, Албанія, Ізраїль.

Група 2: Угорщина, Греція, Фінляндія, Естонія.

Група 3: Словенія, Норвегія, Болгарія, Кіпр.

Група 4: Румунія, Сербія, Чорногорія, Литва.

Ліга D

Група 1: Грузія, Латвія, Казахстан, Андорра.

Група 2: Білорусь, Люксембург, Молдова, Сан-Марино.

Група 3: Азербайджан, Фарери, Мальта, Косово.

Група 4: Македонія, Вірменія, Ліхтенштейн, Гібралтар.

Матчі в групах пройдуть цієї осені. За результатами цих зустрічей переможці чотирьох груп Ліги А вийдуть до фінальної стадії, що відбудеться 5-9 червня 2019 року. Так званий «фінал чотирьох» складатиметься з півфіналів, матчу за третє місце та фіналу. Переможці чотирьох груп ліг В, С і D зароблять підвищення в класі, а найгірші команди в групах ліг А, В і С вилетять до нижчої ліги. Таким чином визначиться розподіл по лігах для наступної Ліги націй, що буде відбуватися кожні два роки.

Для підвищення престижності Ліги націй УЄФА прив'язав її до континентальної першості. Чотири учасники Євро-2020 (з 24-х) визначаться через Лігу націй. На кожну лігу — одне місце.

Чотири кращі команди кожної групи виходять до плей-офф, що відбудеться в березні 2020 року. Кращі команди — це, в першу чергу, переможці груп. Якщо ж збірна, що виграє групу, пройде основну кваліфікацію на Євро, її місце в плей-офф отримає команда, яка посяде друге місце в цій групі, і далі по аналогії. Якщо в одній лізі не вистачатиме учасників для плей-офф (всі вони пройдуть на Євро-2020 напряму), тоді цю четвірку доповнить команда з нижчої ліги.

Переможці плей-офф у всіх лігах стануть учасниками Євро-2020. Нагадаємо, в 2020 році чемпіонат Європи відбудеться з 12 червня по 12 липня на 12-ти стадіонах 12-ти міст із 12-ти європейських країн. Також варто відзначити, що через старт Ліги націй відбірковий турнір Євро-2020 розпочнеться не традиційно восени, як було раніше, а в березні 2019 року.

В ході цього відбору збірна України спробує стати учасником Євро-2020 безпосередньо. для цього потрібно посісти перше або друге місце в одній з десяти кваліфікаційних груп. Якщо ж підопічні Андрія Шевченка не зможуть це зробити, однак виграють свою групу в Лізі націй (або фінішують слідом за командою, що вже стала учасницею Євро), в березні 2020 року Україна побореться в плей-офф із трьома іншими представниками Ліги В за одну путівку на чемпіонат Європи.

Очевидно, що вся ця історія вигідна збірній України. По-перше, наші перспективи зіграти у фінальній частині Євро-2020 зросли, адже березневий плей-офф можна вважати відмінним другим шансом. На той момент більшість сильних команд уже матимуть путівки на континентальну першість, і змагатися доведеться з більш слабкими або кризовими опонентами. По-друге, Україна отримає якісну підготовку до європейського відбору. Нікому не потрібних матчів проти Мальти більше не буде в принципі. Поєдинків на нейтральних полях із мінімальним глядацьким інтересом — теж. Залишається сподіватися, що Ліга націй стане в нагоді Андрію Шевченку винятково в якості тренувального плацдарму, а на Євро-2020 ми вже якось потрапимо без її допомоги.

P. S. Три найближчі тиражі лотереї «Спортпрогноз» практично повністю складені з матчів Ліги націй. Зокрема, в них представлені обидва поєдинки за участю збірної України. Перший з них відбудеться вже сьогодні в Празі, де нашим суперником стане збірна Чехії. На передматчевій прес-конференції Андрій Шевченко зізнався, що нічия в цій зустрічі його цілком влаштує. З розширеним анонсом 887 тиражу ви можете ознайомитися тут.


Ми у Viber!