0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Що не так з «Реалом»? Соларі — не Зідан, Іско — не Роналдо!

Сантьяго Соларі

Протягом семи днів «Реал» програв усе. Вилетів з Кубка Іспанії, відколовся від гонки за іспанське золото, вилетів з Ліги чемпіонів, яку до цього виграв тричі поспіль. І всі ці події сталися на «Сантьяго Бернабеу»! Три матчі — три поразки. Різниця м'ячів — 1:8. Так що ж відбувається з «Реалом»?

Напевно, розбір польотів слід почати з минулого літа, коли майже водночас Королівський клуб залишився без Зідана і Роналдо. Саме вони уособлювали «Реал» протягом тривалого часу, саме вони привели клуб до небаченого досі успіху — трьох перемог у Лізі чемпіонів за три роки.

Але будь-які серії рано чи пізно закінчуються. Зідан розумів, що витиснув з команди всі соки, і тепер її потрібно оновлювати. А якщо називати речі своїми іменами — потрібно вибудовувати команду заново, відмовляючись від колишніх лідерів і виховуючи нових. І Зідан вирішив не братися за цю роботу, на що мав повне право.

А от Хулен Лопетегі від цієї роботи не відмовився. Його зі скандалом вигнали зі збірної Іспанії, причому сталося це за кілька днів до старту чемпіонату світу. Але контракт з «Реалом» був уже на руках, і Лопетегі взявся за справу.

На місце Роналдо йому нікого не придбали. У той же час керівництво клубу продовжило масові закупки багатообіцяючих футболістів, що мають поступово витісняти ветеранів. Плюс у команді залишилися Іско і Бейл, які не могли повноцінно розкритися нібито через те, що знаходилися в тіні Роналдо.

Лопетегі почав зі скрипом, що було цілком прогнозовано. Відверто слабкі матчі траплялися у «Реала» і в часи Зідана, але тоді відповідальність за результат брав на себе Роналдо. Такого лідера у Лопетегі не знайшлося, і результати помітно просіли.

Проте, Лопетегі наполегливо гнув свою лінію, перебудовуючи «Реал» на свій лад. Молодь займала все більш значуще місце, помітно додав Бензема, а одноосібним лідером став Серхіо Рамос. Фатальною для нового тренера стала поразка від «Барселони» з рахунком 1:5. Таке в «Реалі» не вибачається нікому. І тим більше, таке не пробачили Хулену Лопетегі. Хоча в цілому його звільнення виглядало завчасним, адже він розпочав велику роботу, а його зупинили навіть не на півдорозі.

Наступником Лопетегі став Сантьяго Соларі. У «Реалі» він на сто відсотків свій, свого часу виступав за Королівський клуб у якості футболіста, а згодом працював із молодіжними командами в якості тренера. Такий собі прообраз Зідана. Ось тільки копія, як це часто трапляється, виявилася гіршою за оригінал.

Цікаво, що спочатку у Соларі все складалося непогано. Він заспокоїв команду, при ньому «Реал» помітно додав у якості пресинга, при ньому на провідні ролі вийшов Вінісіус. Очевидно, що з цього бразильця виросте велика зірка. «Реал» навіть випередив «Атлетико» і близько підійшов до «Барселони». Все було добре, поки не сталися ті самі сім днів, про які йшлося в першому абзаці.

Якщо Соларі не звільнять зараз, його точно звільнять влітку. З «Реалом» не може працювати тренер, що двічі протягом чотирьох днів програє «Барселоні», та ще й на власному полі. З «Реалом» не може працювати тренер, що вилітає з Ліги чемпіонів в 1/8 фіналу. З «Реалом» не може працювати тренер, що отримав у Мадриді 1:4 від «Аякса».

А що ж Іско і Бейл? І хто їм заважає зараз? Після продажу Роналдо їхній статус всередині команди не змінився — вони не стали новими лідерами, вони навіть не завоювали твердого місця в стартовому складі. І вже, очевидно, не стануть і не завоюють. Їхні прізвища постійно фігурують серед тих, хто найближчим часом може залишити іспанську столицю.

Можна не сумніватися, що Флорентино Перес уже зараз розмірковує про те, хто очолить «Реал» найближчим часом. У пресі обговорюються прізвища Моуріньо, Почеттіно і навіть Йоахіма Лева. Безсумнівно, ближче до літа бажаючих буде значно більше. Але наразі потрібно дограти цей сезон, який захисник Карвахаль відразу після поразки від «Аякса» охарактеризував не зовсім літературним словом. Хочете посперечатися?

Андрій ЮЩЕНКО

Ми у Viber!