0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
На користь Хацкевича, але не на користь «Динамо»

Буквально щойно «Динамо» і «Шахтар» розіграли Суперкубок України, і ось прийшов час для чергової зустрічі найпринциповіших суперників у вітчизняному футболі. Тільки тепер на кону стоять повноцінні три очки в турнірний залік чемпіонату, а не малопрестижний трофей.

Власне, золоті нагороди УПЛ зараз мають особливу вагу. Вони гарантують пряме потрапляння до групового турніру Ліги чемпіонів, тоді як срібний призер має подолати опір двох не найпростіших суперників. Не випадково Пауло Фонсека при кожній нагоді повторює, що головним пріоритетом «Шахтаря» є перемога в чемпіонаті.

Чим же так приваблює Ліга чемпіонів українських грандів? Відповідь проста — гроші. Вона гарантовано приносить в казну клубу 20-30 мільйонів євро. Але якщо раніше подібні суми для власників «Динамо» і «Шахтаря» не були принциповими, то тепер є найважливішою рядком при формуванні клубних бюджетів.

Крім цього, Ліга чемпіонів — це прекрасна вітрина, за допомогою якої той самий «Шахтар» надзвичайно вигідно продає своїх кращих виконавців. Саме тому три зайвих очки в чемпіонаті важливіші, ніж Суперкубок, претенденти на який разом отримали два мільйони гривень. Це значно менше, ніж УЄФА платить за одну нічию в груповому турнірі Ліги чемпіонів.

Отже, нас очікує чергова тренерська дуель Олександра Хацкевича і Пауло Фонсеки. Це дійсно цікаво, тут є реальна інтрига. У попередньому сезоні Хацкевич при більш обмеженому кадровому ресурсі начисто переграв Фонсеку в чемпіонаті (+3=1-0). Але це стосується тільки особистих протистоянь — золоті нагороди все-одно дісталися португальцю. Однак будь на місці Хацкевича Мірча Луческу, той би обов'язково сказав, що золото "Шахтаря" не справжнє. Також донецький клуб виявився сильнішим у фіналі Кубка України, залишивши «Динамо» без жодного трофея. І зовсім нещодавно команда Хацкевича стала володарем Суперкубка-2018, але далеко не факт, що ця поразка принаймні трохи засмутила гірників.

Вже за звичкою динамівці втягуються в сезон дуже важко. Всі офіційні матчі цього літа вони виграли з рахунком 1: 0. Два з них — через грубі помилки «ворожих» голкіперів (Андрія П’ятова та Богдана Шуста). А гостьова перемога над «Львовом» була здобута вже після 90-ї хвилини завдяки точному удару юного Назарія Русина, який щойно вийшов на заміну.

Втім, свої головні матчі «Динамо» проведе в серпні. Сьогодні Олександр Хацкевич думає не лише про «Шахтар», але й про празьку «Славію», проти якої кияни зіграють вже найближчого вівторка. Саме зараз настає той момент, коли динамівці зобов’язані показати максимум своїх можливостей.

У «Шахтаря» свої проблеми. Команда переживає найжорсткіше оновлення за останні роки. В один момент її лави залишили Срна, Фред, Бернард і Факундо. Найближчим часом до цієї компанії може приєднатися Тайсон. Це вже майже півскладу найважливіших виконавців, які формували ігровий почерк «Шахтаря» та відповідали за атмосферу в роздягальні.

Паралельно в команді з'явилося чимало нових облич. Але кожному з новобранців ще тільки належить вписатися в ігрову модель «Шахтаря» та зрозуміти вимоги Фонсеки. Процес цей досить довгий і кропіткий, і в португальця залишилося півтора місяці, аби довести команду до боєздатного стану.

Чергова зустріч «Динамо» і «Шахтаря» відкриває програму 869 тиражу лотереї «Спортпрогноз». Разом з українським класико вашій увазі запропоновані повторні матчі другого відбірного раунду Ліги Європи. Зокрема, «Маріуполь» на стадіоні одеського «Чорноморця» прийматиме шведський «Юргорден». Джекпот 869 тиражу — 260 000 гривень.

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!