0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Навіщо потрібна Ліга конференцій?

Вже сьогодні свій єврокубковий шлях у новому сезоні розпочне полтавська "Ворскла". Її суперником у другому відбірковому раунді Ліги конференцій стане фінський КуПС, який обіграв за сумою двох матчів вірменський "Ноа". У третьому відбірковому раунді на старт вийде "Колос" із Ковалівки, але для початку потрібно розповісти, що таке Ліга конференцій і кому вона потрібна.

Розпочнемо з того, що єврокубкові нововведення жодним чином не торкнуться Ліги чемпіонів, чого не скажеш про Лігу Європи. Кількість команд у груповому турнірі ЛЄ скоротиться з 48-ми до 32-х, з нового сезону в ЛЄ залишиться лише вісім груп. І ще одна важлива зміна. Команди, які в ЛЄ займуть перші місця, відразу відправляться в 1/8 фіналу, а за право зіграти з ними сперечатимуться другі місця і треті команди з групового турніру ЛЧ. Таким чином перед 1/8 фіналу ЛЄ буде ще один проміжний раунд плей-офф. Тепер перше місце в групі ЛЄ має значно вагоміше  значення, ніж було раніше.

Команди, що посіли треті місця в ЛЄ, відправляться в Лігу конференцій. Система плей-офф у ЛК буде такою ж, як описано вище. Переможці груп зіграють в 1/8 фіналу ЛК, тоді як другі місця проведуть плей-офф із третіми місцями ЛЕ за право зіграти на цій стадії.

У Лізі конференцій на стадії групового етапу теж буде 32 команди. Кількість учасників і матчів такі ж, як і в оновленій Лізі Європи - 15 ігрових тижнів і 141 поєдинок (без урахування кваліфікації). Матчі теж будуть проводитися по четвергах, але планується розведення за часовими слотами. Перший фінал нового єврокубка відбудеться в албанській Тирані. Головним бонусом для переможця ЛК стане пряма путівка в груповий етап ЛЄ на наступний сезон (якщо не вийде пробитися в ЛЧ через відбір на внутрішній арені).

Навіщо в УЄФА вигадали Лігу конференцій?

Появою нового турніру УЄФА хоче вирішити відразу кілька задач. По-перше, таким чином хочуть підвищити статус ЛЕ. У другому за статусом єврокубку часто трапляються історії, коли до однієї групи потрапляють команди зовсім різного рівня. Так, у минулому сезоні лондонський "Арсенал" виграв усі матчі у "Мольде", "Рапіда" і "Дандолка", хоча навряд чи отримав від цих перемог принаймні мінімальну користь. За задумом організаторів, ЛЕ має стати турніром для міцних європейських клубів, що не зуміли пробитися в ЛЧ, але за своїм статусом цілком можуть виступати в найпрестижнішому євротурнірі.

По-друге, в УЄФА хочуть розширити географію єврокубкового футболу. Учасниками групового етапу ЛК цілком можуть стати представники країн, що раніше "нюхали" лише стартові стадії ЛЄ. Найголовніше полягає в тому, що їхні клуби гратимуть в єврокубках протягом сезону, а не вилітатимуть на ранніх стадіях кваліфікації. Чим нижче знаходиться асоціація в рейтингу УЄФА, тим більше представників вона матиме в ЛК, тоді як шістка європейських топ-чемпіонатів (Англія, Іспанія, Італія, Німеччина, Франція і Португалія) отримають лише по одній квоті.


Ми у Viber!