0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Новини

51-й Київський міжнародний кінофестиваль «МОЛОДІСТЬ» завершився

За фінансової підтримки «Лото-Забава», у столиці України відбувся 51-й Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», що тривав з 1-го по 7-е грудня 2022 року. За цей час глядачі змогли подивитися 78 стрічок з 37 країн у 14 конкурсних і позаконкурсних програмах.

1-го грудня під час церемонії Відкриття відбулося урочисте вручення нагород переможцям Національного конкурсу українських короткометражних і повнометражних фільмів, який було представлено у межах Гамбурзького кінофестивалю восени.

Найкращим повнометражним фільмом Національного конкурсу стала «Стоп-Земля» Катерини Горностай — гібридна драма про життя київських підлітків, герої якої проходять усі характерні своєму вікові практики: підважену майбутнім випуском зі школи дружбу, напружені розмови з батьками, підготовку до іспитів і звісно ніяковість першої закоханості. 

За перемогу в Національному конкурсі Катерина Горностай отримала нагороду від давнього партнера фестивалю «Молодість» — оператора державних лотерей «М.С.Л.» у розмірі 100 тисяч гривень. Микита Бондарєв, радник генерального директора зі стратегічних комунікацій компанії, так прокоментував підтримку «Молодості» в один з найважчих років в історії незалежної України: «Мистецтво — в тому числі кіномистецтво — це завжди про висловлювання. Росіяни намагаються позбавити нас, в тому числі, і цього права. Вони сотні років намагаються змусити весь світ і нас також повірити, що нам нема що сказати світу. Тому підтримка фестивалю, який вже давно є одним з найпотужніших культурних брендів країни — це не менш важливо, ніж допомога армії. Бо на фронті виборюють зараз наше право на власну самобутність. І право цю самобутність показувати».

3-го грудня у кінотеатрі «Жовтень» відбулася урочиста церемонія Нагородження переможців 51-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість».

Журі, на чолі з директоркою Берлінале, Маріетт Різенбек з Німеччини, оголосило найкращі фільми Міжнародного конкурсу, а гості Церемонії переглянули трейлери стрічок-переможців.

Ґран-прі 51-ї «Молодості» отримала стрічка «Памфір» українського режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука. Це фільм про колишнього контрабандиста, який повертається у рідне село незадовго до святкування Маланки — і волею збігу обставин змушений повернутися до свого нелегального промислу.

Найкращим повнометражним фільмом Міжнародного конкурсу стала картина «Джойленд» пакистанського режисера Саїма Садіка.

Найкращий короткометражний фільм Міжнародного конкурсу — «Усі ворони світу» гонконзької режисерки Ї Тан.

Найкращим студентським фільмом Міжнародного конкурсу стала картина «З любов’ю, тато» чеської режисерки Діани Кам Ван Нґуєн.

Спеціальні відзнаки міжнародного журі отримали ще три стрічки. У короткометражній секції «Альма і Паз» мексиканської режисерки Кріс Ґріс, а в повнометражній — «Клітка і мрія» бразильського режисера Валеріо Фонсека і «Маленьке тіло» італійської режисерки Лаури Самані.

51-й кінофестиваль «Молодість» відбувся за підтримки Офісу Президента України та за фінансування зі Стабілізаційного фонду культури та освіти Федеральним міністерством закордонних справ Німеччини та Goethe-Institut. Офіційний партнер і спонсор Ґран-прі кінофестивалю «Молодість» – «Лото-Забава», яку проводить оператор державних лотерей «М.С.Л.».


Поділитись:
14 грудня 2022
Ми у Viber!