0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Новини

Роз’яснення щодо діяльності оператора державних лотерей ТОВ «М.С.Л.»

Останнім часом була поширена недостовірна інформація щодо діяльності оператора державних лотерей ТОВ «М.С.Л.». Начебто компанія здійснює незаконну діяльність у лотерейному секторі.

У зв’язку із цим, хочемо вчергове відповісти на основні питання, що виникають чи можуть виникати у громадян після перегляду таких недостовірних матеріалів:

1)  Чи законна діяльність оператора державних лотерей ТОВ «М.С.Л.»?

Відповідь: Так. Діяльність оператора державних лотерей ТОВ «М.С.Л.» абсолютно законна. Ми неодноразово пояснювали громадськості ситуацію із ліцензіями лотерейних операторів та обґрунтовували законність продовження роботи за ними після закінчення строку їх дії.

На сьогоднішній день оператор державних лотерей ТОВ «М.С.Л.» має право (більше того, зобов’язаний) проводити державні лотереї на підставі частини другої статті 15 Закону України «Про державні лотереї в Україні».


2)  Що саме зазначено у частині другій статті 15 Закону України «Про державні лотереї в Україні»?

Відповідь: Там зазначено наступне: «У разі відсутності нормативно-правових актів, необхідних для отримання нових ліцензій, оператори лотерей, що провадили діяльність з випуску та проведення державних лотерей до моменту набрання чинності цим Законом на підставі виданих ліцензій, продовжують свою діяльність до отримання нових ліцензій, але не більше як на три місяці з моменту набрання чинності зазначеними нормативно-правовими актами».

Після закінчення у 2014 році строку дії ліцензії, ТОВ «М.С.Л.» неодноразово зверталося до Міністерства фінансів України як державного регулятора у сфері випуску та проведення лотерей за отриманням нової ліцензії. Але щоразу отримувало відповідь про те, що нормативно-правові акти, необхідні для видачі нових ліцензій на випуск та проведення лотерей, відсутні.

З 2014 року і по сьогодні ситуація не змінилася – на разі відсутні нормативно-правові акти, які необхідні для отримання ліцензій на випуск та проведення лотерей (зокрема, відсутній нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів України, яким би затверджувалися Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей).

Тому інформація, яка на сьогодні поширюється деякими ЗМІ на кшталт «лотереї поза законом так як вони працюють без ліцензії» є недостовірною.


3)  Але ж вже діє новий регуляторний орган, який має видавати нові ліцензії! Чому ТОВ «М.С.Л.» досі не отримала ліцензію від КРАІЛ?

Відповідь: Так, з 2020 року державним регулятором лотерейного ринку є Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ). На сьогодні КРАІЛ ще розробляє проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей та порядку плати за ліцензію на випуск і проведення лотерей». З проектом ліцензійних умов можна ознайомитись тут https://gc.gov.ua/ua/Proekty-rehuliatornykh-aktiv/32283.html

У зв’язку із цим, ТОВ «М.С.Л.» як оператор державних лотерей продовжує проводити державні лотереї на підставі норми закону – частини другої статті 15 Закону України «Про державні лотереї в Україні».


4)  Чому у вас нема касових апаратів?

Відповідь: У розповсюджувачів лотерейний білетів може бути відсутній касовий апарат. Це законно. Відсутність касових апаратів обґрунтована пунктом 4 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Там зазначено, зокрема, що реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються у разі, якщо продаж білетів державних лотерей здійснюється через електронну систему прийняття ставок, що контролюється у режимі реального часу центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Продаж усіх державних лотерей, оператором яких виступає ТОВ «М.С.Л.», відбувається виключно через електронну систему прийняття ставок, що контролюється у режимі реального часу Держказначейством України як центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів. 


Закликаємо не поширювати недостовірну інформацію. У разі виникнення питань з приводу діяльності оператора державних лотерей ТОВ «М.С.Л.», просимо звертатися за контактами, вказаними на офіційному сайті компанії.

Ми завжди раді діалогу та можливості надати додаткову інформацію щодо проведення лотерей в Україні.


Поділитись:
17 серпня 2021
Ми у Viber!