0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Новини

«М.С.Л.» виступає за прозорість лотерейного ринку України

   У зв’язку з неабияким інтересом представників ЗМІ до ситуації з виграшем Народного депутата України Максима Павлюка у лотерею та його подальшого декларування хочемо повідомити наступне.

   Оператор державних лотерей «М.С.Л.» завжди виступав та продовжує виступати за повну прозорість лотерейного ринку в Україні. Наша компанія притримується найсучасніших європейських стандартів та має більш ніж 50-річний досвід з випуску та проведення державних лотерей. Тому ми як ніхто розуміємо, що таке довіра, повага до персональних даних та відповідальна гра.

   При покупці лотерейного білета ми жодним чином не персоналізуємо саму людину, яка завітала до точки продажів. Хіба що пересвідчуємося, щоб учасник був повнолітнім. Виграти у лотерею може абсолютно кожен, хто хоч раз купив лотерейний білет. Вік, посада, фінансове становище та політичні погляди жодним чином не можуть вплинути на шанси виграшу.

   Персональну інформацію стосовно самого переможця лотерейний оператор дізнається лише на етапі офіційного оформлення його виграшу у відповідному представництві. Ця інформація є суворо конфіденційною та може надаватися або на запит компетентним органам, або ж з дозволу самого переможця при створенні інформаційних матеріалів.

   До моменту оформлення все, що компанії відомо це: факт виграшу у тій чи інший лотереї, сума виграшу, адреса щасливої точки продажів та дата покупки лотерейного білета. Виграші оформлюються виключно за наявності відповідного лотерейного білета, який обов’язково проходить відповідну процедуру експертизи.

   Хочемо звернути окрему увагу на той факт, що виплата крупних виграшів у лотерею відбувається не одразу, а частками протягом заздалегідь визначеного проміжку часу. Крайній строк виплати виграшів вказується в Умовах проведення кожної лотереї. Ця інформація знаходиться у вільному доступі на офіційних сторінках наших лотерей та може бути переглянута ким завгодно у будь-який момент на нашому сайті.

   Поступова виплата виграшу – загальноприйнята практика операторів лотерей по всьому світу. Вона зумовлена тим фактом, що більшість людей психологічно не здатні адекватно скористатися величезною сумою грошей, які одразу потрапляють їм у руки. Доказом того є численні матеріали у ЗМІ, коли лотерейні переможці у стані ейфорії бездумно витрачають багатомільйонні виграші та залишаються з пустими кишенями вже через кілька місяців. Саме тому спершу переможці мають пройти процес адаптації, заспокоїтися, усвідомити виграну суму та грамотно спланувати свої майбутні витрати. Це – одна з форм відповідальності лотерейного оператора перед переможцем.

   Стосовно виграшу пана Павлюка хочемо зазначити, що про зрив грошового призу у лотереї «Мегалот» розміром 3 325 000 гривень, який стався 30 січня 2016 року, компанія «М.С.Л.» повідомила майже одразу, розмістивши відповідну новину на офіційному сайті. Згодом, після того, як переможець звернувся до представництва компанії, ми змогли з ним поспілкуватися та з його ж дозволу розмістили на офіційному сайті інтерв’ю. Воно досі знаходиться у вільному доступі для всіх бажаючих. Однак на прохання переможця ми не згадували жодних персональних даних, окрім його ім’я та тих даних, на розголошення яких він особисто дав дозвіл.

   На жаль, не всі переможці погоджуються розповісти свою історію виграшу широкому загалу. Але пан Максим проявив свою відкритість та вирішив поділитися цією інформацією. І вона виявилась дійсно захопливою.

   Окремо хочемо подякувати пану Максиму за доброчесність, відповідальність та відкритість, яка виражається у детальному поясненні громадськості походження коштів у декларації та роз’ясненні нюансів стосовно строків виплат виграшу у лотереї.

   Користуючись можливістю, ми хочемо вчергове наголосити на необхідності створення умов для прозорого державного регулювання лотерейного ринку в Україні. Зробити це можливо, у тому числі, за умови забезпечення прозорості руху лотерейних коштів шляхом створенням єдиної централізованої системи контролю.

   Це дозволить уповноваженим органам отримувати інформацію щодо кількості проданих лотерейних білетів, виграшів по ним, кількості сплачених податків та іншу важливу інформацію одразу у режимі реального часу. Це ж стосується й інформації про переможців, яку ті ж самі органи зможуть отримувати тільки-но виграш буде офіційно зареєстрований у системі.

   Разом із цим ми вважаємо за необхідне запровадити обов’язкову сертифікацію на відповідність вимогам «Responsible gaming» («Відповідальна гра») Європейської асоціації лотерей (ELА). Це перелік правил, процедур і стандартів, які дозволять забезпечити максимально безпечний та прозорий процес проведення лотерей. Завдяки сертифікації українські учасники лотерей будуть отримувати послуги за правилами розвинених європейських ринків, для яких турбота про учасників та соціальна відповідальність - це правило номер один. Компанія «М.С.Л.» стала першою в Україні, хто успішно та добровільно пройшла цю сертифікацію, привела усі свої бізнес-процеси  відповідно до кращих європейських стандартів та ще двічі підтвердила свій статус.

   Ми переконані, що ринок лотерей в Україні має бути прозорим, під обов’язковим контролем зі сторони держави та мати рівні умови для всіх. Випадок із паном Павлюком яскраво продемонстрував, що наша позиція наразі надзвичайно актуальна та потребує особливої уваги. 


Поділитись:
12 лютого 2021
Ми у Viber!