0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Новини

144 роки з дня карколомного лотерейного виграшу Ганса Крістіана Андерсена


15 листопада виповнюється рівно 144 роки з лотерейного тріумфу відомого данського письменника та казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Усім нам з дитинства відоме ім‘я митця, який подарував нам низку незабутніх творів: «Русалонька», «Снігова королева», «Принцеса на горошині», «Дюймовочка», «Стійкий олов’яний солдатик», «Бридке каченя» та багато інших. Проте мало хто знає, що за своєю натурою Андерсен був завзятим лотерейним гравцем та випробовував свою удачу у данській лотереї Klasselotteriet. Цей вид дозвілля стрімко набрав популярність у Данії ще у XVIIIст., спочатку серед робітників та селян, а потім поширився на усі інші верстви населення – крамарів, митців, студентів тощо.

Беручи участь у розіграшах Klasselotteriet, Андерсен намагався не пропускати тиражі, проте через постійні мандрівки Європою (а їх за його життя було цілих 29-ть!), не завжди навіть мав змогу перевірити чи виявився виграшним його білет. Тому, перебуваючи за кордоном, Андерсен нерідко у листуванні з друзями з Данії, питав про результати розіграшів. Дізнаючись невтішні новини, письменник не полишав віри у перемогу та продовжував наполегливо йти до своєї мети. І ось у 1873 році мрія Андерсена про виграш – справдилась! Його лотерейний білет №4214 у тиражі лотереї Klasselotteriet від 15 листопада виграв 500 шведських талерів, що становить близько 8300 сучасних євро. На той час – неймовірні гроші! І хоча історія не зберегла відомостей, на що саме витратив свій виграш Андерсен, можна сміливо припустити, що казкар витратив би призові на ще одну мандрівку Європою, які він так полюбляв і в яких знаходив своє натхнення. 

До речі, лотерею Klasselotteriet можна по праву вважати найстарішою у Європі, адже історія її створення сягає 29 червня 1753 року, коли монарх Фрідріх V королівським указом надав привілей Королівському дитячому притулку (Det Kongelige Opfostringshus) на проведення лотереї, кошти від якої йшли на благоустрій притулку та забезпечення сиріт усім необхідним. А з 1771 року лотерея стала державною.

На сьогодні найбільший приз Klasselotteriet - 3 000 000 данських крон, що становить близько 12 000 000 гривень. Серед вітчизняних лотерей джекпот, який може посперечатись з такою ласою сумою, цього року був зірваний у «Мегалот». Виграш в 13 450 000 гривень став найбільшим лотерейним джекпотом в Україні в 2017 році, а дістався неймовірний приз щасливчику з Дніпра у тиражі від 22 квітня. Позмагатися за Мега джекпот «Мегалот» може кожен українець, лотерея транслюється на Першому Національному (UA:Перший) щосереди та щосуботи з 23:20 по 23:30.

Поділитись:
15 листопада 2017
Ми у Viber!