0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Новини

Міністерство фінансів України за три роки знищило лотерейний ринок

Масштабний аналіз лотерейного ринку, представлений 1 лютого 2018 року Антимонопольним комітетом України, свідчить про те, що за останні три роки регулятор - Міністерство фінансів України - замість того, щоб стимулювати та контролювати ринок легальних лотерей, фактично знищило його, дозволивши при цьому розвиватися ринку незаконних азартних ігор.

Статистика, представлена АМКУ, говорить про те, що, в результаті «регулювання» чиновниками Мінфіну, надходження до бюджету від продажу лотерей та діяльності лотерейних операторів знизилися в десятки разів. За даними АМКУ, за два останні роки втрати бюджету обчислюються сумою мінімум у 538 млн грн. При тому була скасована соціальна спрямованість лотереї. Зокрема, у Законі про Державний бюджет України вже який рік відсутня графа про фінансування різних соціальних програм за рахунок діяльності від продажу лотерей.

Як свідчить аналіз АМКУ проекту ліцензійних умов, розробленого Міністерством фінансів України, даний документ є відверто дискримінаційним як щодо діючих операторів державних лотерей, зокрема компанії «М.С.Л.», так і по відношенню до нових потенційних учасників, які можуть зацікавитися українським лотерейним ринком.

Як наголошується в презентації результатів дослідження АМКУ, у разі затвердження проекту ліцензійних умов у варіанті Міністерства фінансів, на лотерейному ринку залишиться одна єдина компанія, яка стане фактичним лотерейним монополістом.

В аналізі АМКУ також відзначається, що проект ліцензійних умов Мінфіну не містить таку важливу складову, як принципи державного контролю за діяльністю лотерейних операторів. Це може спричинити за собою подальшу тінізацію та криміналізацію лотерейного ринку, а значить, зростання соціальної напруги.

У той же час викликає сумнів принцип порівняння даних українського ринку та статистики країн ЄС, представлених Антимонопольним комітетом. Український лотерейний ринок відчуває постійний адміністративний тиск, є об'єктом рейдерських атак і працює в нестабільному законодавчому полі. Що істотно позначається на рівні довіри населення до лотерей, а значить - впливає на розвиток ринку.

Компанія «М.С.Л.», у свою чергу, вважає, що Україні потрібен цивілізований ринок лотерей, побудований на принципах відповідальної гри і соціальної відповідальності, який має бути під постійним державним контролем за продажем лотерей і діяльністю лотерейних операторів. Це дозволить підняти рівень відрахувань до бюджету від лотерейного ринку в розмірі близько 4-5 млрд грн.


Поділитись:
1 лютого 2018
Ми у Viber!