0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Говорить Олександр Петраков

Збірна України ціною надзусиль посіла друге місце у відбірковому турнірі ЧС-2022, а нещодавно стало відомо, що нашим першим суперником у плей-офф стане команда Шотландії. Минулого тижня Олександр Петраков дав велике інтерв'ю "Профутбол Діджитал", пропонуємо найяскравіші висловлювання головного тренера збірної України.

Про досягнутий результат

— Було дуже важко адаптуватися до збірної. Мені в цьому сильно допомогли хлопці, і я їм дуже вдячний. Ми після гри з боснійцями зібралися і я їм за це подякував. Чи виконав я завдання? Судити вам, але я вважаю, що ми виконали завдання на 50%, а тепер нам лишається два по 25%. Ті дві найважчі сходинки, які попереду.

Бити себе в груди і кричати, що ми поїдемо до Катару, я не буду. Наші суперники хочуть поїхати туди не менше, ніж ми. Але те, що ми зробимо все можливе, — це сто відсотків. Багато хлопців розуміють, що це їхній останній шанс через вік. Я їм сказав одне: ви граєте на дуже високому рівні — в Лізі чемпіонів та Лізі Європи, але вас запитають — чи ви грали у фінальній стадії чемпіонату світу? Хоч одного разу? Я там був, щоправда, на молодіжному рівні. Що на дорослому рівні, я не знаю, але ми зробимо все, щоб туди поїхати. Це наша мета і мрія.

Про збірну Шотландії

— Моя радість після жеребкування була природною. Я не хочу бути нещирим, розумієте? Мені молоді хлопці розповідають, як я маю поводитися, але мені це неприємно. Звісно, я був радий, адже ми були несіяними, могли потрапити на Італію чи Португалію. Я переглянув три ігри Шотландії. Це дуже сильна команда із чудовим тренером. Дуже грамотна тактично, добре готова функціонально. Мені дуже сподобалася Шотландія. Жодних переносів матчів і додаткових зборів не буде. Мені клуби пішли назустріч — два дні ми змістили, зберемося трохи раніше. На цьому все. Я ще не вирішив, як будемо грати. Все залежатиме від готовності наших футболістів.

Про нові імена у збірній

— Не хочу зараз називати нові прізвища. Я і мої помічники стежимо за багатьма футболістами. Але, відверто кажучи, коло цих гравців не дуже велике. Не можу сказати, що у нас божевільна молодь і море талантів. Не хочу нікого образити, але грати в УПЛ та в національній збірній — величезна різниця. Розумієте, тут немає прохідних матчів. Молодий гравець має бути готовим вийти в Глазго і допомогти збірній.

Ліворуч у півзахисті можуть зіграти Зубков і Циганков. Але я розумію, на кого ви натякаєте з такими питаннями. Я це питання передбачав десять днів тому, коли викликав на розмову Михайла Мудрика. Ми з ним півгодини плідно поговорили. Я назвав свої критерії і сказав, у чому йому потрібно додати. Я його вніс до розширеного списку кандидатів, там 36 гравців. Нам потрібно заздалегідь готувати візи до Шотландії. Подивимося, що Мудрик покаже, ще є час, попереду довга дистанція, збори.

Про Андрія Луніна

— Дуже добре знаю і Андрія, і його батька. Я його один раз викликав, але він тоді захворів на коронавірус, і після цього ми з ним не спілкувалися. Щотижня мені дають інформацію про те, хто скільки зіграв у своїх клубах. Лунін не грає. Як я можу викликати голкіпера, який уже два роки не має ігрової практики? Якщо будь-який футболіст мені зателефонує і попросить якоїсь поради, я її дам. Але вони не дзвонять. На цьому рівні вже ніхто не радиться — у них є агенти і т. д. Дзвонили тільки коли були молоді, а тепер уже дорослі. Мені здається, Лунін обрав не той клуб. Потрібно знаходити клуб за своїми можливостями і там грати. Бренд "Реала" — це красиво, але Андрію скоро піде 23-й рік, хоча це й небагато для воротаря. Йому потрібно грати. Можливо, він цим і займеться, я не знаю. У нього своя голова на плечах.

Про стосунки з журналістами

— Якщо послухати, що журналісти говорили про мене останнім часом, то можна дійти висновку, що я взагалі не тренер. Ви самі знаєте, які були про мене відгуки. Але якщо люди постійно мене ображають, то люди навіть не розуміють, що вони так само ображають національну збірну. Я головний тренер, у нас одна сім'я. Якщо когось із футболістів ображатимуть, то я за нього заступлюся. Те саме хлопці мені говорили. Я багато дивився передач, читав думки, а потім припинив. Це мені порадили зробити звичайні люди на вулиці. Вони фотографувалися зі мною і підказали: "Не читайте інтернет!". Я тепер читаю книжки...


Ми у Viber!