0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Перевірка білетa
Введіть маккод білета для перевірки
Де знайти маккод?
Виберіть камеру:
Повторити
Прийняти
Тридцять перший, пішов!

Минулої п'ятниці стартував 31-й сезон в українському футболі. У прем'єрному матчі "Львів" і "Маріуполь" зіграли внічию (1-1). Днем пізніше без забитих голів обійшлися "Верес" і "Колос" (0-0), а "Шахтар" завдав поразки "Інгульцю" (2-1). У неділю "Металіст 1925" виграв у "Руха" (2-1), "Десна" розгромила "Чорноморець" (3-0), а "Зоря" поступилася "Олександрії" (0-1). "Ворскла" і "Дніпро-1" проведуть свою зустріч у понеділок, коли цей номер був уже надрукований. Київське "Динамо" і "Минай" зіграють 11 серпня.

Отже, чемпіонат України повернувся до звичного турніру у два кола за участю 16-ти клубів. Прем'єр-лігу поповнили рівненський "Верес", одеський "Чорноморець" і харківський "Металіст 1925". І буквально в останній момент до елітного пелотону приєднався закарпатський "Минай". За підсумками минулого сезону цей клуб фінішував останнім і мав понизитися в класі, але після того, як від свого місця в УПЛ відмовився донецький "Олімпік", "Минай" повернули до компанії найсильніших. Тим часом "Олімпік" змінив власника і продовжить свої виступи в першій лізі.

Крім титулу чемпіона, учасники турніру розіграють п'ять єврокубкових путівок. Дві найсильніші команди зіграють у кваліфікації Ліги чемпіонів (починаючи з сезону-2022/23 чемпіон України втрачає пряму путівку в груповий турнір). Третє місце або володар Кубка України отримує пропуск до Ліги Європи, а ще на кону два місця в Лізі конференцій. Вилітають з УПЛ дві найслабші команди, а 13 і 14 місця проведуть перехідний плей-офф із третім і четвертим місцями першої ліги, яка теж стартувала на минулих вихідних.

Як і перед стартом будь-якого іншого сезону, в нашому чемпіонаті знову двоє фаворитів. "Динамо" і "Шахтар" нікого до себе не підпускають, ніхто навіть не намагається змагатися з цим дуетом. На статус третьої сили нібито претендує "Зоря", але цього літа вона знову втратила групу провідних гравців. Схоже, в новому сезоні в чемпіонаті України буде кілька окремих історій. Одна з них - це суперництво "Динамо" і "Шахтаря". Друга - боротьба за третє місце, до якої можуть включитися відразу кілька клубів. Третя - боротьба за виживання.

Сезон обіцяє бути цікавим хоча б тому, що в нашому футболі з'явився Роберто Де Дзербі з його ідеями, філософією та амбіціями. Разом із новим наставником "Шахтар" підсилився трійкою новачків (Педріньо, Траоре, Марлон), на яких було витрачено майже 40 мільйонів євро. Всі вони майже напевно будуть твердими гравцями стартового складу. Придбання "Динамо" виглядають значно скромніше (Антюх, Шкурін, Рамірес). Судячи з усього, Мірча Луческу й надалі робитиме ставку на перевірених гравців, разом з якими провів перший сезон у "Динамо".

Що стосується інших інтриг, то до числа претендентів на третє місце може приєднатися "Дніпро-1". За своїм складом цей клуб не гірший за конкурентів, амбіції у дніпрян теж є. "Десна" цього літа втратила з десяток основних гравців, її склад дуже змінився і точно не став сильнішим. Якщо сателітом "Шахтаря" завжди вважався "Маріуполь", то тепер свій "супутник" з'явився і в "Динамо". Ним став "Чорноморець", який отримав з Києва не тільки цілий тренерський штаб на чолі з Юрієм Морозом, а й 12 орендованих виконавців.

Андрій ЮЩЕНКО


Ми у Viber!