0 (800) 21 00 65 help@msl.ua
00:00
МСЛ
00:00
Новини

Литва та Україна – родина єдина

1

В найгірші часи, а вони нажаль бувають, гостро вимальовується, хто твій друг та побратим, а хто ворог, який саме в такі часи повністю відкриває своє підле нутро.

З перших годин віроломного та ганебного вторгнення російських військових орд в Україну литовці почали формувати низку заходів для підтримки нашої Батьківщини.

Це відчутно як на державному, так і на приватному рівні.

Люди не тільки співчували, але активно демонстрували свою громадянську позицію проти росії, за Україну та відразу розпочали діяти.

Вся країна стала жовто-блакитною. Кольори нашого прапору нашої держави почали майоріти на всіх державних установах, будівлях, де є місця для флагштоку, ввечері пам’ятники та величні будинки Вільнюса підсвічені жовтим та блакитним променями, з різних куточків лунають українські пісні.

3

4

5

Будівлі Вільнюса

6

7

Вуличний литовський музика

8

9

Фото дорожнього знаку в Вільнюсі та Вільнюський міський автобус


Не залишилася осторонь і компанія Оліфея, оператор державних лотерей Литви: 

10

11

Так виглядає сайт оператора та найпопулярніша литовська лотерея зараз

12

13

Співробітники Оліфеї покладають надгробні вінки Путіну біля входу до російської амбасади.

14

Так виглядає паркан амбасади мордора.

Вулиця, на якій знаходиться їх клята амбасада, перейменована на вул. Героїв України. Хай листуються!

15

Прапор України біля офісу Оліфеї та Олімпійського комітету Литви.


Ще дуже важливо, що Оліфея організувала збір коштів на допомогу Україні через власну мережу розповсюдження лотерей Perla+. 

16

17

  • Комісія з чистоти мови (фото моста) прийняла рішення, що вислів «російський корабель – пішов нах…» є літературним та може використовуватися в Литві в оригіналі, як відомі фразеологізми Citius Altius Fortius, чи Force Majeure. А оскільки закон про мову Литви потребує визначення перекладу кожної запозиченої фрази, то Комісія обіцяє вирішити це питання протягом трьох робочих років.

18

Перша сторінка популярної литовської бізнес газети

  • Баскетбол. Потужне «Путін - ..уйло» та «Мочи врагов» лунало під дахом вільнюського палацу спорту під час баскетбольного матчу збірних Литви та Боснії і Герцеговини. Перед матчем пролунав гімн України на честь героїчної боротьби українського народу проти російських загарбників. Величезний український прапор прикривав трибуну з фанами збірної Литви, дівчата-гімнастки танцювали під відомі сучасні українські пісні під час пауз та перерви, постійно звучала українська народна музика. Все це транслювало литовське телебачення. Все це дивилась уся Литва. 


  • У першу суботу з початку війни у Вільнюсі було оголошено збір речей для відправки в Україну. Розраховували зібрати на 2 великі фури за 2 дні. Але за перші три години зібрали більше речей, ніж було вантажівок для їх транспортування… І це були нові речі.  
  • Литовські сім’ї приймають українців, як свої рідних, готові ділитися всім, що у них є, не замислюючись про особисті зручності чи достатки.  

З першого дня нападу росії відчувається непереможний дух литовців та їх свідоме ставлення до війни в Україні. Це саме той сильний дух, що розпочав свого часу хвилю під назвою Sąjūdis, Народний Рух Литви, яка розхитала історичного велетня на ім’я Радянський Союз. 

Сьогодні це дуже сильна позиція побратимів, які не будуть стояти осторонь, поки в Україні біда, а тим більше війна.

Я впевнений, це не тільки в Литві. Але Литва – приклад для тих держав, що вагаються, вимірюють власну користь, думають «про економіку»… коли стало питання: бути чи не бути.

Під час спортивних змагань в Вільнюсі лунала пісня «Разом нас багато». Так, разом нас більше, ніж загарбників орків-рашистів. Тому у ворога немає перспективи.

Слава Україні! І слава нашим побратимам!

Литва з нами

19


Поділитись:
21 березня 2022
Ми у Viber!